Els Centres Docents al Festival FIC-CAT

Foto: Laia Roca/FIC-CAT

Un any més, i ja en van 14, el FIC-CAT inclou la categoria destinada exclusivament als Centres Educatius d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. L’objectiu és, com en altres edicions, incentivar l’estudi del llenguatge audiovisual i multimèdia als centres, i donar visibilitat als treballs realitzats durant el curs en aquestes escoles i instituts que desenvolupen projectes de cinema i d’estudi del llenguatge i la narració audiovisual.

I des del Festival continuem apostant per la pedagogia i treballant per tal que l’Educació Audiovisual, l’Educació en Comunicació, formi part del currículum dels centres educatius. Cal prendre consciència que aquesta educació dota els alumnes d’una capacitat reflexiva i crítica davant els mitjans de comunicació i les xarxes socials. I dintre d’aquesta aposta també oferim als centres que ho demanen, i de forma gratuïta, tallers pràctics a professorat i alumnat per ajudar a desenvolupar els seus projectes audiovisuals.

Continuem reivindicant, també, que tot el professorat rebi una formació de base que estigui incorporada en el currículum universitari i que és treballi com una matèria més. Creiem que hauria de ser matèria curricular obligatòria de formació dels docents, si més no dels especialistes en llengua, tant de primària com de secundària.

Foto: Laia Roca/FIC-CAT

I com a Festival, animem els centres a presentar les seves produccions (animacions, ficcions, documentals, videoclips, etc) i a participar en aquesta 15a edició, que tindrà lloc a Roda de Berà del 10 al 17 de juny de 2023. La inscripció és gratuïta. El termini d’inscripció i de recepció de produccions finalitza el dilluns 27 de març de 2023.

Els treballs hauran de tenir una durada màxima de 10 minuts i hauran d’estar realitzats en català per l’alumnat, amb l’ajut i/o supervisió del professorat. Podran versar sobre qualsevol temàtica, gènere i format i hauran de comptar amb el vistiplau del centre i la responsabilitat d’una professora o professor que hagi fet el seguiment.

D’entre tots els curtmetratges inscrits es farà un selecció que serà projectada durant els dies del Festival, amb l’assistència dels equips que presentaran els seus treballs i també d’alumnat dels centres locals i de les comarques veïnes.

El Jurat de la modalitat, format per alumnes de Batxillerat de diferents instituts del territori, decidirà les produccions guanyadores de Primària i Secundaria i les premiarà amb 300 euros i un trofeu. Aquests premis es lliuraran durant la gala de cloenda del Festival, el 17 de juny.

Al web del Festival www.fic-cat.cat, podreu trobar i consultat les bases i tota la informació necessària per participar.

Pilar Franquet Perelló
Responsable de l’Àrea Pedagògica/
Centres Educatius del FIC-CAT