Aquest curs, organitzat per AulaMèdia. Educació en Comunicació, te com objectiu principal desenvolupar els aspectes del llenguatge audiovisual i l’estructura del guió i implementar-los a l’aula.
La formació El llenguatge audiovisual i el guió a l’aula va adreçada al professorat interessat en la producció audiovisual escolar que vol donar contingut a les peces audiovisuals (clips, reports, docus, etc.) que es realitzen en els centres educatius o que busquen millorar-ne la narració audiovisual de les seves produccions.
Dates:
– Octubre: 14, 16, 21 i 23
Horari:
– de 17.15 h a 21.00 h
Durada: 15 hores
Lloc: – Pati Llimona (Carrer Regomir, 3. Barcelona)
Preu:
– Matrícula general: 50.- €
Inscripció:
– Emplena el formulari que trobaràs AQUÍ
Material:
– A totes les persones matriculades a aquest curs se’ls lliurarà 2 DVDs produïts per AulaMèdia. Educació Mediàtica.
Certificat:
– Aquesta activitat de formació permanent del professorat té el reconeixement del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
ComLoc 2024. XVII Congrés Internacional de Comunicació Local “L’alfabetització mediàtica des de la perspectiva local”
L’era digital ha transformat radicalment el panorama mediàtic, presentant reptes i oportunitats úniques al camp de l’alfabetització mediàtica. En un context on la informació flueix a través de múltiples plataformes digitals, la capacitat de discernir, entendre i participar activament en l’entorn mediàtic esdevé essencial, i en aquest context, la perspectiva dels mitjans locals, com a mitjans de proximitat, resulta crucial . El XVII Congrés Internacional ComLoc 2024 s’enfoca a abordar aquests reptes, reunint experts i acadèmics de renom per explorar les darreres tendències i estratègies en l’àmbit de l’alfabetització mediàtica. Aquest congrés cerca aprofundir en la comprensió de com l’alfabetització mediàtica pot empoderar ciutadans en una societat cada cop més digitalitzada. Amb la presència de figures destacades com Manuel Pinto, Luciano di Mele, Fèlix Ortega, Carmen Marta, Agustí García Matilla, Ignacio Aguaded i José Manuel Pérez Tornero, entre d’altres, l’esdeveniment es constituirà com un interessant fòrum d’idees i debats.
Els temes centrals del congrés inclouran:
Desafiaments i oportunitats de l’alfabetització mediàtica a l’era digital.
Estratègies locals per a la promoció de l’alfabetització mediàtica a l’era digital.
Rol de l’educació mediàtica en el foment duna ciutadania crítica i participativa.
El paper de l’educació mediàtica en l’enfortiment de les comunitats locals.
Impacte de les tecnologies emergents a la pràctica i ensenyament de l’alfabetització mediàtica.
Impacte de la digitalització a les comunitats locals: desafiaments i solucions.
Estratègies per combatre la desinformació i promoure el pensament crític.
Experiències innovadores i casos d’estudi en la implementació de programes d’alfabetització mediàtica.
ComLoc 2024 ofereix una oportunitat única perquè acadèmics, professionals i estudiants intercanviïn coneixements, estratègies i experiències, contribuint així a la vital tasca d’enfortir l’alfabetització mediàtica a la nostra societat digital, que s’abordarà des de l’especial perspectiva dels mitjans locals.
Diuen que per avançar en algun moment cal parar màquines, mirar a l’horitzó, ressituar-se i, si cal —només si cal— prendre un nou rumb. Aquest curs 2024/2025 que iniciarem aquest setembre, des d’AulaMèdia volem obrir “una nova etapa”. No canviarem de rumb, el nostre continua sent el mateix: l’Educació Mediàtica, però sí que volem ajustar la nostra brúixola.
Aquest nou curs volem centrar les nostres activitats en el pensament crític. Mai hem deixat de banda l’anàlisi crítica dels continguts dels mitjans audiovisuals ni de l’ecosistema comunicatiu on s’hi insereixen, però en aquesta nova etapa volem que l’anàlisi i el pensament crític ocupin una part important del contingut de les nostres activitats, essencialment: la revista digital AulaMèdia i les propostes de formació del professorat que organitzem (Jornades, seminaris i cursos).
No creiem amb una educació insípida i incolora, creiem que els continguts educatius sempre, sempre, tenen un biaix ideològic i més si parlem de la comunicació dels mitjans audiovisuals. Per tant, a l’hora d’analitzar la comunicació, sigui aquesta digital o mediàtica, cal utilitzar eines efectives com el pensament crític.
En aquest sentit, en l’àmbit de la formació del professorat, a més de les activitats formatives sobre “comunicació, llenguatges i educació mediàtica” —que estem oferint en els darrers anys— aquest curs 2024/2025, des d’AulaMèdia, organitzarem cursos específics sobre Pensament Crític i Educació Mediàtica.
També us podem avançar que enguany centrarem les nostres jornades en l’educació i el cinema. Amb les jornades PANORÀMICA24 · Educar en cinema volem fer una «panoràmica» sobre la situació de l’ensenyament de l’audiovisual i concretament del cinema als centres educatius. Volem continuar treballant i reflexionant sobre el cinema a l’aula, cal educar en cinema per oferir al nostre alumnat una mirada crítica.
La revista digital AulaMèdia organitza a Barcelona —el divendres 22 i el dissabte 23 de novembre de 2024— les Jornades PANORÀMICA24. Educar en cinema.
Aquestes Jornades volen ser una “panoràmica” del que s’està fent, sobre Educació Audiovisual i Mediàtica, a les aules de Primària i Secundària a Catalunya. També volen ser un espai d’encontre de tot el professorat interessat en l’educació del cinema. El programa inclou experiències de producció audiovisual escolar, espais de debat, presentacions de materials, projeccions, etc.
PANORÀMICA24 té un doble objectiu, per una banda, vol mostrar experiències de producció audiovisual que s’estan realitzant en escoles i instituts de Catalunya i, per l’altra, debatre i reflexionar —des d’una perspectiva pedagògica— com és de necessari que els infants i el jovent coneguin el llenguatge audiovisual.
També donarem a conèixer materials que pugui ajudar el professorat a dur aquest llenguatge a l’aula. En aquesta ocasió presentarem el reportatge ACCIÓ!, que mostra el treball de totes les persones que participen en una producció audiovisual professional, no només la del director o la directora.
La inscripció és gratuïta, però cal formalitzar-la en aquest FORMULARI.
Quan a l’institut Olorda ens van proposar als departaments de Tecnologia i Visual i Plàstica fer un projecte per 4t d’ESO no vam dubtar ni un segon que seria sobre cinema.
En primer lloc, perquè a les dues professores que l’havíem d’impartir ens apassiona el tema i volíem aprendre més, però també perquè pensàvem que era important incorporar l’educació audiovisual a l’etapa de secundària dins un àmbit especialment adient per a l’aprenentatge per projectes, ja que la creació d’un audiovisual incideix en la necessitat del treball col·lectiu i el sentit d’equip.
D’entrada, doncs, com a punts forts del projecte comptàvem que el cinema té un component lúdic molt atractiu i és una activitat molt creativa i multidisciplinar que requereix una bona coordinació. I aquí precisament és on va aparèixer un dels nostres grans reptes: aconseguir la implicació de tots els alumnes que formaven part dels grups de treball. En aquest sentit, especialment a l’inici, es va fer evident que la realització de les diferents activitats va comportar dificultats entre l’alumnat per organitzar-se i planificar la feina.
Durant el curs vam anar treballant amb activitats curtes de manera que tinguessin una certa experiència amb les eines i el llenguatge cinematogràfic abans de començar els productes finals: la creació d’un curtmetratge de ficció i un documental de no-ficció.
El curtmetratge el vam realitzar dins del projecte Primer Cinema de la Fundació La Caixa, que ens va proporcionar formació tant per l’alumnat com pel professorat, així com material pedagògic i l’oportunitat de fer uns tallers a les seves instal·lacions.
El documental el van realitzar al llarg del tercer trimestre, quan ja estaven familiaritzats amb els conceptes més importants del llenguatge audiovisual (muntatge, enquadraments, punts de vista, so, etc.) cosa que ens va permetre centrar-nos més en les característiques pròpies d’aquest gènere (entrevista, recerca de documentació videogràfica i necessitat de rigor no exempta de creativitat). Això ho van plasmar fent un documental basat en la vivència d’una persona del seu entorn, fet que els va permetre treballar les característiques del gènere abans esmentades.
Altres eines que també ens han ajudat molt han estat els visionaments i debats d’una selecció de curtmetratges incidint en aquells aspectes que poden ser interessants pels seus curts així com fer les correccions dels seus treballs en grup, en les que participaven molt activament.
Podem dir, un cop finalitzada l’experiència, que hem tingut sorpreses molt positives i gratificants, com ara la gran capacitat de l’alumnat per editar vídeos amb el mòbil, els muntatges i punts de vista originals i sorprenents de les seves creacions i el despertar de la curiositat cap al món del cinema en molts alumnes, amb la descoberta de professions que desconeixien en un moment especialment determinant com és 4t d’ESO, amb la tria d’estudis postobligatoris.
Ana Pérez Soria Isabel Ramos Pastor
Institut Olorda
Sant Feliu de Llobregat