“Torna al Garrotxa per Nadal”

Foto: Institut la Garrotxa

A l’institut la Garrotxa comptem amb una llarga trajectòria pel que fa a l’educació mediàtica amb diferents projectes que han format part del nostre projecte de centre : els documentals dels projectes Ull, canvi i acció, la creació de la revista i el canal de reportatges la Xinxeta i el projecte més consolidat que porta per títol Torna al Garrotxa per Nadal i que compartim avui aquí amb vosaltres.

Torna al Garrotxa per Nadal és un projecte educatiu que parteix d’un repte que es proposa a l’alumnat de 4t d’ESO des de l’àmbit artístic a través de les matèries optatives de Música i Visual i Plàstica: l’organització de l’espectacle de Nadal per a tot l’alumnat del centre. Aquesta experiència, que té gairebé 20 anys de trajectòria, ha anat evolucionant adaptant-se a les noves situacions d’aprenentatge però sempre amb un mateix propòsit: desenvolupar la creativitat en l’àmbit audiovisual.

Foto: Institut la Garrotxa

La realització d’un muntatge audiovisual és l’eix al voltant del qual gira tot el projecte. L’alumnat ha de recórrer a recursos, idees, conceptes, processos, eines, de qualsevol àmbit de coneixement per aplicar-los a la realització del seu curt.

En una primera fase de preproducció es realitza la pluja d’idees per decidir quin serà l’eix temàtic del curt i de tot l’espectacle de Nadal. Es treballa a partir d’aquestes idees i el visionat i anàlisi de diferents produccions audiovisuals. Aquesta primera part es complementa amb una estada creativa de dos dies a una casa de colònies dedicats a elaborar propostes, treballar el guió i el llenguatge audiovisual. Aquest és el tercer curs que duem a terme l’estada i en fem una valoració molt positiva perquè
a banda d’estar immersos en el nostre treball, també ens ha servit per crear una bona dinàmica i cohesió de grup tan necessària per tirar endavant un projecte d’aquest tipus.

Un cop tenim la sinopsi del curt, desenvolupar-lo comporta iniciar un procés de reflexió i indagació sobre el nostre tema d’interès, organitzar un pla de treball i realitzar un repartiment de tasques: guió, gravació, edició, atrezzo, localitzacions, so, decoració i imatge gràfica. Tot és a punt per començar el rodatge.

Foto: Institut la Garrotxa

Moltes de les seqüències es graven fora de l’institut i durant les hores de classe es fan les lectures de guió i assajos de gravació. El procés d’edició també té lloc en horari extraescolar. Aquest és un punt afegit al projecte ja que, normalment és difícil que vulguin invertir el seu temps lliure en aspectes relacionats amb l’institut però, en aquest cas, mostren una gran predisposició. Son dies intensos de feina però es respira molta il·lusió. Es realitza el tràiler del curt i es passa a totes les classes per anar creant expectació. És un dia molt esperat per tota la comunitat educativa del centre.

Pel que fa al professorat, la direcció del projecte és a càrrec de les professores de l’àmbit artístic però hi té també un paper molt important l’equip de professorat que fa d’actors i actrius en el curtmetratge. Aquest és un aspecte que motiva molt l’alumnat perquè sempre que s’escriu el guió es fa ja pensant en quins professors poden sortir a pantalla. Aquest intercanvi de papers afavoreix la creació d’un bon clima de treball i de trencament amb els rols establerts del dia a dia: aquí és l’alumnat qui guia, dona instruccions i corregeix el treball del professorat. També és el professorat el jurat que escolta les diferents proves de càsting i fa la seva valoració a l’hora d’escollir els protagonistes.

La realització d’aquests tipus de treballs audiovisuals sempre ens porten a fer-ne una valoració molt positiva. Posar en marxa una producció audiovisual, després de fer tot el procés creatiu, és una manera molt estimulant de treballar per l’alumnat perquè estant aprenent amb un gènere que els és molt proper. Se’ls dóna molta llibertat a l’hora d’escollir els temes i enfocar-los com ells proposen. L’alumnat se sent protagonista d’aquest procés ja que ell el crea, el desenvolupa i és l’autor del resultat final. Es valora molt positivament també el fet de tractar-se d’un treball en
grup perquè ajudar a tenir una actitud crítica però alhora respectuosa davant de les idees i els treballs que exposen els companys. S’intenta fomentar el seu desenvolupament i la seva autonomia ja que s’han d’espavilar per buscar els mitjans que els facilitin aconseguir materialitzar les seves idees i, al mateix temps, acostumar-se al treball cooperatiu.

Foto: Institut la Garrotxa

Aquest tipus d’experiències els fa adonar de la importància i la força que té el llenguatge audiovisual. Alhora entenen que, com tot llenguatge, té les seves normes i les seves característiques que cal saber aplicar. Al llarg dels cursos , com tots sabem, el bagatge audiovisual de l’alumnat ha anat increscendo. Amb els dispositius mòbils tots fan vídeos i pengen històries però en la realització del curt s’adonen que darrera una producció audiovisual i hi ha tot un procés laboriós i de moltes hores de feina. A partir d’aquesta experiència pedagògica s’aconsegueix conscienciar l’alumnat de treballar seguint una bona planificació, argumentació i reflexió i fugir així de la immediatesa a la que estan tan acostumats.

Tona Calm
Elisa Planagumà
Institut la Garrotxa

Clica sobre la fotoAQUÍ PODEU VEURE ALGUNS DELS CURS


X Festival Cinema Ciutadà Compromés

X FCCC. Foto: Acicom

La desena edició d’aquest especial Festival tindrà lloc entre el 21 d’octubre i l’11 de novembre a València.

Comptem amb més de 90 audiovisuals valencians inscrits que ofereixen una mirada crítica sobre el nostre entorn, passat, present i futur, a la vegada que proper o llunyà.

Fidels al projecte inicial, acostem les produccions audiovisuals valencianes a la ciutadania, per la qual cosa projectem en múltiples pantalles comptant amb les sinergies de les entitats i organitzacions cíviques i socials, promocionant el sector audiovisual del nostre territori.

Es tracta no tant de fer una crida a la ciutadania per tal que acudeixa al cinema, sinó també dur el cinema on es troba la ciutadania.

Esperem comptar amb més de 40 sales de projecció al llarg de tot el País Valencià, incloent sales cíviques i socials, institucionals i comercials.

El certamen, que s’ha erigit ja com a referent a nivell mundial en la promoció de d’obres audiovisuals en valencià, està dedicat a l’exhibició de produccions cinematogràfiques que reflecteixen un compromís amb la societat. Enguany amb cinc temàtiques:

      • Ciutadania (moviments socials, relacions, participació, reivindicacions)
      • Drets Humans i cultura de la pau
      • Emergència climàtica i transició eco social justa.
      • Igualtat i diversitat
      • Valors democràtics, Bon Govern i Memòria Històrica
Els cartells de les anteriors edicions. Foto: Acicom

El certamen repartirà en aquesta edició 9 premis relacionats amb la promoció de la llengua i el tractament de problemàtiques socials

Una desena edició, encara que ja portem 12 anys, posant en marxa en 2013 el Cicle Cinema Ciutadà Compromés.

El festival també realitza, fora de concurs, la divulgació i difusió de produccions nacionals i internacionals amb una profunda consciència social, organitzant un ample ventall d’activitats complementàries com debats, col·loquis, presentació de llibres, manifestacions culturals, etc.

Som un festival allunyat de la catifa roja. Creem sinergies, i trobades entre la ciutadania, i ens posem al servei de les persones i organitzacions que ens preocupem i ocupem en millorar la societat.

El fundador d’ACICOM i director del X Festival Cinema Ciutadà Compromés, Jose Ignacio Pastor, en nom d’un ample equip entusiasta que el fa possible, ens convida a participar i conèixer més de prop el festival.

Més informació a: https://acicom.org/

L’alfabetització mediàtica i la comunicació local

ComLoc 2024. XVII Congrés Internacional de Comunicació Local
“L’alfabetització mediàtica des de la perspectiva local”

L’era digital ha transformat radicalment el panorama mediàtic, presentant reptes i oportunitats úniques al camp de l’alfabetització mediàtica. En un context on la informació flueix a través de múltiples plataformes digitals, la capacitat de discernir, entendre i participar activament en l’entorn mediàtic esdevé essencial, i en aquest context, la perspectiva dels mitjans locals, com a mitjans de proximitat, resulta crucial . El XVII Congrés Internacional ComLoc 2024 s’enfoca a abordar aquests reptes, reunint experts i acadèmics de renom per explorar les darreres tendències i estratègies en l’àmbit de l’alfabetització mediàtica. Aquest congrés cerca aprofundir en la comprensió de com l’alfabetització mediàtica pot empoderar ciutadans en una societat cada cop més digitalitzada. Amb la presència de figures destacades com Manuel Pinto, Luciano di Mele, Fèlix Ortega, Carmen Marta, Agustí García Matilla, Ignacio Aguaded i José Manuel Pérez Tornero, entre d’altres, l’esdeveniment es constituirà com un interessant fòrum d’idees i debats.

Els temes centrals del congrés inclouran:

      • Desafiaments i oportunitats de l’alfabetització mediàtica a l’era digital.
      • Estratègies locals per a la promoció de l’alfabetització mediàtica a l’era digital.
      • Rol de l’educació mediàtica en el foment duna ciutadania crítica i participativa.
      • El paper de l’educació mediàtica en l’enfortiment de les comunitats locals.
      • Impacte de les tecnologies emergents a la pràctica i ensenyament de l’alfabetització mediàtica.
      • Impacte de la digitalització a les comunitats locals: desafiaments i solucions.
      • Estratègies per combatre la desinformació i promoure el pensament crític.
      • Experiències innovadores i casos d’estudi en la implementació de programes d’alfabetització mediàtica.

ComLoc 2024 ofereix una oportunitat única perquè acadèmics, professionals i estudiants intercanviïn coneixements, estratègies i experiències, contribuint així a la vital tasca d’enfortir l’alfabetització mediàtica a la nostra societat digital, que s’abordarà des de l’especial perspectiva dels mitjans locals.

MÉS INFORMACIÓ DEL CONGRÉS ComLoc 2024 AQUÍ

Una nova etapa

Diuen que per avançar en algun moment cal parar màquines, mirar a l’horitzó, ressituar-se i, si cal —només si cal— prendre un nou rumb. Aquest curs 2024/2025 que iniciarem aquest setembre, des d’AulaMèdia volem obrir “una nova etapa”. No canviarem de rumb, el nostre continua sent el mateix: l’Educació Mediàtica, però sí que volem ajustar la nostra brúixola.

Aquest nou curs volem centrar les nostres activitats en el pensament crític. Mai hem deixat de banda l’anàlisi crítica dels continguts dels mitjans audiovisuals ni de l’ecosistema comunicatiu on s’hi insereixen, però en aquesta nova etapa volem que l’anàlisi i el pensament crític ocupin una part important del contingut de les nostres activitats, essencialment: la revista digital AulaMèdia i les propostes de formació del professorat que organitzem (Jornades, seminaris i cursos).

No creiem amb una educació insípida i incolora, creiem que els continguts educatius sempre, sempre, tenen un biaix ideològic i més si parlem de la comunicació dels mitjans audiovisuals. Per tant, a l’hora d’analitzar la comunicació, sigui aquesta digital o mediàtica, cal utilitzar eines efectives com el pensament crític.

En aquest sentit, en l’àmbit de la formació del professorat, a més de les activitats formatives sobre “comunicació, llenguatges i educació mediàtica” —que estem oferint en els darrers anys— aquest curs 2024/2025, des d’AulaMèdia, organitzarem cursos específics sobre Pensament Crític i Educació Mediàtica.

També us podem avançar que enguany centrarem les nostres jornades en l’educació i el cinema. Amb les jornades PANORÀMICA24 · Educar en cinema volem fer una «panoràmica» sobre la situació de l’ensenyament de l’audiovisual i concretament del cinema als centres educatius. Volem continuar treballant i reflexionant sobre el cinema a l’aula, cal educar en cinema per oferir al nostre alumnat una mirada crítica.

Francesc-Josep Deó

 

 

PANORÀMICA24 · Educar en cinema

La revista digital AulaMèdia organitza a Barcelona —el divendres 22 i el dissabte 23 de novembre de 2024— les Jornades PANORÀMICA24. Educar en cinema.

Aquestes Jornades volen ser una “panoràmica” del que s’està fent, sobre Educació Audiovisual i Mediàtica, a les aules de Primària i Secundària a Catalunya. També volen ser un espai d’encontre de tot el professorat interessat en l’educació del cinema. El programa inclou experiències de producció audiovisual escolar, espais de debat, presentacions de materials, projeccions, etc.

PANORÀMICA24 té un doble objectiu, per una banda, vol mostrar experiències de producció audiovisual que s’estan realitzant en escoles i instituts de Catalunya i, per l’altra, debatre i reflexionar —des d’una perspectiva pedagògica— com és de necessari que els infants i el jovent coneguin el llenguatge audiovisual.

També donarem a conèixer materials que pugui ajudar el professorat a dur aquest llenguatge a l’aula. En aquesta ocasió presentarem el reportatge ACCIÓ!, que mostra el treball de totes les persones que participen en una producció audiovisual professional, no només la del director o la directora.

La inscripció és gratuïta, però cal formalitzar-la en aquest FORMULARI.

Us hi esperem!