“Fem cinema estimant el cinema”

Fa ja 14 anys que a l’Escola Piaget vam apostar per destinar una matèria complementària al món del cinema, a 6è de Primària. En successius cursos, a més a més, s’han anat incloent als diferents nivells educatius altres ensenyaments relacionats amb la temàtica, com ara els tallers de creativitat que ja comencen a Cicle Inicial amb una iniciació al teatre i al cinema, el de ràdio i televisió a Cicle Mitjà i el de teatre musical a 5è de Primària.

La idea és aproximar l’alumnat al món del cinema des d’una visió el més realista possible, experimentant els diferents rols possibles, com si fossin veritables cineastes.

Des de l’inici del procés, l’alumnat és part activa del projecte, començant per una pluja d’idees a l’aula, triant la temàtica que volen seguir entre tots i totes i seguint, i així crear l’estructura formal d’un guió de cinema real. Es treballen en aquesta fase inicial aspectes teòrics, com els tipus d’angles, plànols, conceptes clau del cinema, etc. Més endavant, ja durant la gravació, experimenten els diversos rols en què podrien treballar dins d’una pel·lícula: director/a, actor/actriu, claqueta, script, càmera, etc, així com es van tractant altres aspectes tècnics, com ara la fotografia i la il·luminació. Per últim, l’alumnat col·labora a les tasques d’edició, doblatge i postproducció, en general.

Un dels objectius és que apareguin tots el alumnes del grup (uns 25 alumnes) i això dificulta molt l’escriptura del guió i va en detriment del resultat final al diversificar massa el protagonisme, però, en aquest cas sí, intentem acontentar a totes les famílies dels alumnes amb una aparició en pantalla el més equitativa possible.

A més a més, la música dels curts que treballem, tant diegètica com incidental, és sempre original i creada ex profeso per a les nostres produccions. Algun cop, de fet, s’ha treballat concretament una pel·lícula de gènere musical.

La temàtica de les nostres produccions no és específicament pedagògica o amb connotacions educatives en sí, buscades expressament. El nostre objectiu és aprendre a fer cinema des del cinema, no com a nens o nenes d’una escola, sinó sentint que són professionals del cel·luloide. Així, hem tractat temes i gèneres molt variats, com ara el western, ciència ficció, cinema mut, acció, por, amor, humor, etc.

No obstant això, és clar que en totes les fases del projecte treballem implícitament un seguit de valors fonamentals del treball en grup, com per exemple la cohesió, la tolerància, el sentit de l’esforç individual i grupal, l’empatia, la disciplina, etc. A més a més, treballem constantment objectius acadèmics com l’expressió oral i escrita, l’ús de tecnologies, així com habilitats artístiques diverses.

Cada any ens presentem al festival FIC-CAT de Catalunya (on hem estat seleccionat en diverses ocasions i hem pogut guanyar el premi a millor curtmetratge d’un centre educatiu) Tot i que el millor premi és poder veure el resultat en una gran pantalla i copsar les reaccions del públic assistent.

Esperem continuar amb aquest projecte, que enganxa no només a l’alumnat, sinó a tota la comunitat educativa, que acostuma a participar també en alguna escena dels nostres curts, a banda d’esperar amb molta il·lusió l’estrena de cada final de curs.

A l’Escola Piaget, fem cinema estimant el cinema sense límits, obviant que som un equip de Primària, sinó un equip de rodatge i creatiu, gaudint de cada moment del procés per així estimar el cinema, entendre que hi ha darrera d’aquest món fascinant i, si és possible, despertar el neguit per a futurs cineastes.

Gonçal Perales
Escola Piaget