Diuen que per avançar en algun moment cal parar màquines, mirar a l’horitzó, ressituar-se i, si cal —només si cal— prendre un nou rumb. Aquest curs 2024/2025 que iniciarem aquest setembre, des d’AulaMèdia volem obrir “una nova etapa”. No canviarem de rumb, el nostre continua sent el mateix: l’Educació Mediàtica, però sí que volem ajustar la nostra brúixola.
Aquest nou curs volem centrar les nostres activitats en el pensament crític. Mai hem deixat de banda l’anàlisi crítica dels continguts dels mitjans audiovisuals ni de l’ecosistema comunicatiu on s’hi insereixen, però en aquesta nova etapa volem que l’anàlisi i el pensament crític ocupin una part important del contingut de les nostres activitats, essencialment: la revista digital AulaMèdia i les propostes de formació del professorat que organitzem (Jornades, seminaris i cursos).
No creiem amb una educació insípida i incolora, creiem que els continguts educatius sempre, sempre, tenen un biaix ideològic i més si parlem de la comunicació dels mitjans audiovisuals. Per tant, a l’hora d’analitzar la comunicació, sigui aquesta digital o mediàtica, cal utilitzar eines efectives com el pensament crític.
En aquest sentit, en l’àmbit de la formació del professorat, a més de les activitats formatives sobre “comunicació, llenguatges i educació mediàtica” —que estem oferint en els darrers anys— aquest curs 2024/2025, des d’AulaMèdia, organitzarem cursos específics sobre Pensament Crític i Educació Mediàtica.
També us podem avançar que enguany centrarem les nostres jornades en l’educació i el cinema. Amb les jornades PANORÀMICA24 · Educar en cinema volem fer una «panoràmica» sobre la situació de l’ensenyament de l’audiovisual i concretament del cinema als centres educatius. Volem continuar treballant i reflexionant sobre el cinema a l’aula, cal educar en cinema per oferir al nostre alumnat una mirada crítica.
Francesc-Josep Deó