Els mitjans de proximitat i l’educació mediàtica

Fa uns dies un bon amic m’explicava la importància de que el seu pare hagués tingut accés a les aules d’adults que es feien al vespre per deixar de ser analfabet i ja, d’adult, aprendre a llegir i escriure.

Si traslladem aquesta història als nostres dies, veurem la importància de l’alfabetització mediàtica en els nostres temps.

No parlem de saber llegir i escriure, però si de la importància de conèixer i saber utilitzar les noves tecnologies per no quedar-se enrere.

Parlem de conèixer i entendre com funcionen els canals de comunicació del segle XXI, com ens informem avui dia i el que és més important, com ens arriba aquesta informació i amb quina intenció.

Nosaltres, els mitjans de comunicació públics, tenim molt a dir i molt a fer. Primer, complir amb la nostra missió: garantir a la nostra ciutadania l’accés a una informació veraç i de qualitat, contrastada i honesta.

Però no ens podem quedar aquí. Hem de fer un pas més enllà i contribuir a empoderar les persones per fer una ciutadania més crítica vers la informació.

I per assolir aquest objectiu, des de Cugat Mèdia organitzem des de fa temps, un seguit d’activitats basades en visites al mitjà, divulgació de notícies, denuncia de fake news, xerrades… amb les que pretenem fer una reflexió al voltant del concepte de què és noticia i que no, com es contrasta la informació, com un rumor acaba convertint-se en un fet noticiable i quin nivell de contrast ha de tenir una noticia per decidir publicar-se.

Activitats que ens permeten reflexionar, no només com hem de desenvolupar la nostra responsabilitat com a periodistes i com a lectors, sinó també com ha de procedir un mitjà de comunicació públic vers la seva ciutadania, quin paper juga els mitjans dins la societat i com contribueix al valor de la democràcia, un dret fonamental.

Unes activitats que hem agrupat en el canal sota el nom Ull Crític i amb el que volem contribuir a l’educació mediàtica dels nostres fills, dels nostres joves, de la nostra gent gran, dels nostres lectors,… fomentant l’esperit crític per garantir un dret fonamental: el de la informació.

I ho fem amb la complicitat necessària i imprescindible de les escoles i els instituts de la nostra ciutat. Perquè l’alfabetització mediàtica és un tema que ens afecta a tots, no només als centres educatius, i només involucrant-nos tots els actors, podrem fer una societat més crítica, més plural, en definitiva, més lliure.

Mònica Lablanca
Directora de Cugat Mèdia