L’educació al CineCiutat

CineCiutat.org

CineCiutat creu fermament en l’extraordinària força transformadora del cinema com a mitjà educatiu.

Per això, des de 2014 promovem la col·laboració amb escoles, escoletes, instituts, universitat, Institut d’Innovació i Recerca Educativa i diferents associacions formals i no formals, per tal que el cinema esdevingui una eina educativa poderosa.

Creiem fermament que els valors, els contravalors i la reflexió que comporta tot visionat d’un film mou a l’alumnat cap al pensament crític, el debat, el plantejament i replantejament d’idees, valors i estereotips.

Per això, cada curs dedicam temps, esforç i il·lusió per preparar un dossier amb una mostra -per matèries i nivells- de pel·lícules apropiades per l’alumnat d’infantil, primària i secundària. Oferim les nostres instal·lacions als centres educatius perquè puguin visionar els films que considerin adients (gestionam els drets de qualsevol pel·lícula que ens demanin), o els feim propostes relacionades amb temes transversals o específics. Elaboram material didàctic adaptat a edat i nivell per tal que sigui possible el treball tan abans com després del visionament. Planificam activitats complementaries com debats, taules rodones, ponències.

En aquesta línia, els centres educatius compten amb la possibilitat de sol·licitar tallers sobre cinema (Llenguatge del cinema. La importància de la música, guió i creació de personatges. Primers instruments de cinema, oficis del cinema. Stop Motion, Chroma…) I, sota petició, també obrim al gran públic la part de les nostres instal·lacions que es veu com, per exemple, la cabina de projecció. Durant la visita els explicam com han canviat aparells i formats audiovisuals, les mostram la darrera tecnologia (projectors dcp, disc dur) contraposada a les antigues màquines i pel·lícules de 35 mm, provocant curioses reaccions.

CineCiutat.org

A més de la tasca diària, anualment realitzam un curs de formació per el professorat amb col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i amb el suport de la Conselleria d’Educació, que tracta diferents aspectes del rol docent del cinema. Aquests cursos sempre ens aporten una dosi d’optimisme en el futur, ja que tenen uns ponents magnífics i uns assistents implicats.

A més a CineCiutat programam activitats familiars amb diferents projeccions i tallers, emissions de documentals i pel·lícules per públic juvenil i adult compromeses socialment (Out of plàstic, Demain, Tot inclòs, Dominion). La tasca diària de gestionar activitats educatives amb petits, no tan petits, joves i adults és una de les activitats més gratificants que hom pugui assolir. La satisfacció de veure als més petits ballar amb la cançó final de El llibre de la selva (1967), emocionar-se amb El Chico, i plorar amb La Canço de la mar. O als més grans visionar clàssics des d’una mirada nova, conscienciar-se del moment en què vivim, de la importància de l’ecologia i la llibertat, de la solidaritat i l’altruisme. Hem observat famílies amb nens de tres i quatre anys debatre sobre feminisme després d’una projecció (Zog), parlar sobre la pèrdua (La increïble història de la pera gegant), valorar la diferència (Zibila i el poder de les ratlles) i moltes més coses que et provoquen un somriure inconscient.

CineCiutat és molt més que un cinema. CineCiutat és una aposta integral per la cultura i, des de la nostra vessant més docent, creiem que els cinèfils de demà són els nens d’avui. I, sens dubte, nosaltres farem tot el que estigui a les nostres mans per educar a través del setè art, per educar la mirada.

Cristina Cifre
Responsable d’activitats educatives. CineCiutat. Palma.