Un llenguatge actual i centenari

No és ni de lluny el més antic dels llenguatges humans, però ja té més d’un segle i és més i més present arreu. Per bé que les creacions audiovisuals han canviat molt des dels primers pioners i que els mitjans tècnics no tenen res a veure, per bé que fins i tot el seu nom ha canviat i avui dia parlem de manera més àmplia de llenguatge audiovisual (que no pas de llenguatge cinematogràfic), el cert és que les bases del llenguatge que van fer servir els pioners del cinema són en essència molt semblants a les que fan servir les creacions d’avui dia.

“No cal saber llenguatge audiovisual per veure youtube o la tele”. Això és veritat, però ho és només si ens volem quedar en la primera capa de lectura, igual, per exemple, que si en un text ens quedem en entendre el significat de cada paraula. Però hi ha altres nivells de comprensió.

En el llenguatge verbal, la comprensió del missatge pot i ha d’anar molt més enllà dels signes: per entendre realment un text cal saber llegir entre línies, cal agafar perspectiva per poder veure el bosc sencer, no només els arbres, i copsar elements com les intencions de l’autor o el context del missatge. I aleshores passem a un altre nivell de lectura: la nostra reacció (interpretació, gaudiment, expectació) és diferent.

El mateix passa amb el llenguatge audiovisual: entendre’l no vol dir només saber què és un primer pla o un tràveling, sinó saber entendre quines implicacions té la tria, per exemple quines intencions tenia el fotoperiodista quan va triar obrir més o no el pla.

I aleshores es pot passar a un altre nivell com espectador, un altre nivell de comprensió i de gaudi. I en aquesta idea s’emmarquen els dos materials sobre llenguatge audiovisual que us oferim des d’AulaMèdia per facilitar aquesta tasca als docents que la vulguin tirar endavant: el lloc web El llenguatge audiovisual i el documental Dóna’m la teva mirada.

En el lloc web hi ha d’una banda els conceptes bàsics explicats de forma resumida i il·lustrats amb alguns exemples, i de l’altra unes activitats sobre videoclips i algunes escenes de pel·lícules (amb les solucions per als docents). I en el documental estan explicades les bases del llenguatge audiovisual de manera més extensa i molt pràctica, a partir d’escenaris reals del món audiovisual i també de molts fragments de pel·lícules de tots els temps.

Xavier Breil

Web: El Llenguatge Audiovisual
Audiovisual: Dóna’m la teva mirada