Noves propostes

dvdjornades

Les passades Jornades Mirar, escoltar… crear! organitzades per AulaMèdia van començar amb la xerrada d’en Joan Vila i Triadú que va donar a conèixer el nou projecte que está tirant endavant conjuntament amb en Roger Palà i en Sergi Picazo, el mitjà digital Crític. Ell mateix va reconèixer que es tracta d’un projecte embrionari i que actualment es troben en una fase de recaptació de capital.

L’essència d’aquest nou mitjà la trobem en la voluntat de destapar els temes que silencien els mitjans majoritaris, a traves del “slow journalism” o periodisme reposat i voler donar veu a nous actors socials que des d’un punt de vista crític puguin oferir una perspectiva diferent a la dels tertulians i opinòlegs que s’atorguen la potestat de dictar sentència davant de qualsevol tema.

Segons Vila aquest projecte respon a les necessitats que té la població lligades a la demanda d’un periodisme crític i de qualitat allunyat de les veus institucionals, de la selecció i interpretació de continguts i de noves veus.

sentitcritic

Així doncs, entre altres coses, el que ofereix Crític és una oportunitat dins d’aquesta societat on els estímuls informatius constants entorpeixen la comprensió i l’aprofundiment de determinats temes. Una oportunitat per aturar-nos i, més enllà del tòpic, entendre el món que ens envolta.

Es preveu que al setembre comenci a funcionar oferint continguts diaris gratuïts i un reportatge d’investigació relacionat amb algun tema silenciat en l’àmbit dels Països Catalans per als lectors subscrits. A més, Crític també prendrà forma de revista monogràfica impresa que es publicarà un cop a l’any i tractarà un sol tema en profunditat. El número d’enguany sortirà a l’octubre i estarà dedicat al procés sobiranista català.

També durant aquesta primera sessió de les jornades en Dídac Roger i en Martí Contijoch van presentar el DVD Mirades. Es tracta d’una idea que s’ha tirat endavant des del projecte eduCOM.info i que busca donar veu a especialistes que, de la mateixa manera que Crític, s’apartin del corrent d’opinió representat per la majoria dels opinòlegs actuals i que donin la seva visió sobre l’educació mediàtica.

Només queda esperar que ambdues propostes s’acabin consolidant i assoleixin els seus objectius, ja que es evident el potencial que tenen per contribuir a l’evolució de l’educació i el periodisme del nostre país.

Joan Ballart