Documentals, la realitat!

public

En Dídac Roger fou l’encarregat de presentar i moderar la tercera jornada de les Jornades Mirar, escoltar… crear!, centrada en els documentals. En la primera part, el protagonisme fou per la vessant més informativa i de denúncia d’aquest gènere. En primer lloc va parlar la documentalista i periodista Cristina Mora, que ens va presentar el documental El barri s’ha de defensar. Aquest documental, que va realitzar juntament amb la també periodista i realitzadora Neus Ràfols, és la crònica de la lluita que un grup de veïns i veïnes de la Barceloneta ha protagonitzat des del 2005, amb la imposició de l’anomenat “Pla dels Ascensors”, fins a les actuals mobilitzacions contra la Reforma del Port Vell.

elbarri

En segon lloc va parlar Laura Arau, comunicadora i realitzadora que forma part de l’organització del Festival Protesta, un dels pocs festivals de curtmetratges de crítica social i mediambiental. Segons Arau, els curts permeten la participació tant de professionals com d’amateurs. Cada any s’escull una temàtica i la d’aquesta darrera edició fou la desobediència civil amb la intenció de conscienciar el públic i despertar el sentit crític. Tot seguit, es van projectar els dos documentals guanyadors del Festival Protesta 2014, Minerita –que narra la situació de les dones a les mines de Bolívia– i Un lugar mejor –un curt de ficció que mostra com el nord ja és el que abans era el sud.

La segona part de la jornada es va dedicar a la vessant educativa dels documentals amb la projecció d’Un dia, tres hiverns. Abans de visualitzar el vídeo les professores Tona Calm i Anna Garcia ens van explicar en què consisteix el projecte Ull, canvi i acció que duen a terme a l’Institut la Garrotxa d’Olot. Les professores van començar la seva intervenció oferint-nos una breu descripció de les set edicions del projecte, durant les quals han fet estades a països com Marroc, Cuba, Índia, Gàmbia i Xina. Els objectius d’aquesta experiència són potenciar el creixement personal, comprendre altres realitats i facilitar la integració d’un seguit de valors i pràctiques encaminades a aconseguir una societat més justa i comprensiva a través del llenguatge audiovisual. Les docents ens van fer partícips de tot el procés dut a terme, des de la preparació del viatge fins a les visites que fan a altres centres educatius per compartir l’experiència viscuda. A més van respondre els dubtes i qüestions dels assistents i vam saber que el títol del documental, Un dia, tres hiverns, és un proverbi xinès que es fa servir per expressar el sentiment d’enyorança.

Julita Arranz