Teleturró: la televisió com a projecte de centre

teleturro0Teleturró és una plataforma audiovisual que va néixer el curs 2010-2011 responent, alhora, a la necessitat de fer visible a tota la comunitat educativa l’activitat que es desenvolupava en el nostre centre educatiu i, d’altra banda, amb l’objectiu de motivar als alumnes del segon cicle de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) que iniciaven una altra experiència anomenada aula oberta “La Pilona”, que es concretava en un currículum desenvolupat per projectes que es compaginaven, també, amb estades formatives en empreses del municipi de Malgrat de Mar.

Aquest inici podia haver acabat aquell mateix curs, en aquella mateixa aula… però una sèrie de factors ens van portar cap a un projecte de centre que va anar creixent amb nous àmbits d’aplicació, noves possibilitats i noves col·laboracions. Així fou com es va passar d’àmbit concret a un gran espai de treball i promoció per a tot l’institut.

En l’actualitat, Teleturró gestiona i recull tot el material audiovisual que es genera al nostre centre, des de continguts que tenen a veure amb els diferents àmbits de currículum fins a col·laboracions externes amb altres centres educatius i institucions, cobertura de celebracions, tallers,  xerrades, etc.

tt3

La clau de l’èxit de Teleturró ha estat assegurar la seva continuïtat en el temps i mantenir l’empenta i il·lusió necessària: recolzament per part de l’Equip Directiu, una inversió raonable per a l’adquisició de material, reserva d’un espai de treball (estudi de gravació i edició), nomenament d’un responsable amb dues hores setmanals de dedicació, plantilla estable del professorat implicat i format mitjançant plans de formació interns en la gestió audiovisual i, finalment, un grup d’alumnes col·laboradors entre els quals cal destacar els alumnes de l’aula oberta que realitzen la seva estada formativa en el propi centre, desenvolupant activitats relacionades amb la nostra plataforma audiovisual.

Teleturró ha estat reconeguda pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Premis CAC a l’escola, i va obtenir el primer premi de l’edició 2012 dels Premis Nacionals Josep Pallach d’experiències educatives convocat per l’Ajuntament de Figueres. Aquests premis han ajudat, sens dubte, a mantenir la il·lusió en un projecte que té, ara mateix, nous reptes com són la millora de la plataforma d’accés i la introducció de nous apartats relacionats amb l’alfabetització audiovisual.

tt0

Us convidem a entrar a Teleturró on podreu veure tota la nostra producció, classificada per àrees, dates, matèries i títols. Us deixem també un vídeo que els nostres alumnes han preparat per als lectors d’AulaMèdia, on podeu veure de forma molt resumida els diferents formats i aplicacions audiovisuals que treballem al centre.

Jaume Carles Frisuelos. Director INS Ramon Turró i Darder
Joan Carles Tagua Jiménez. Coordinador de Teleturró