Models familiars a la televisió

familia

Sembla que, poc a poc, els referents estructurals dins de les famílies romanen difuminats respecte al tradicionalisme clàssic. Potser aquest fet és allò que incita molts adolescents a esbrinar quin és el sentit real de la unitat familiar. Evidentment, aquesta tasca té lloc en el seu entorn més proper, o bé en els mitjans de comunicació que tenen al seu abast. Probablement, la televisió és el mitjà audiovisual més important que tenen per esbrinar aquestes qüestions. A vegades, la televisió pot reflectir aquests nous models familiars a través de les sèries (de producció pròpia o estrangera) o, fins i tot, amb els anuncis. De fet, l’accés cap a aquest mitjà de comunicació és relativament fàcil, és molt proper. Per tant, per què no buscar un referent en aquestes emissions?

Darrerament, els adolescents comenten força Gandia Shore, es tracta d’un programa en el qual existeix, també, una analogia estranya amb els nous models familiars. Es tracta d’una família creada a partir d’iguals amb un interès comú: gaudir de la vida. Són joves amb uns ideals poc específics i amb ganes de divertir-se. Sembla que la seva realitat més propera no passa per estudiar ni aconseguir una bona feina, sinó pel gaudi personal. Bé, és una opció. Sempre es diu que la raó d’estar a la vida és purament filantròpica…

A més, segueixen les noves edicions de Gran Hermano, on els concursants conviuen, també, entre iguals, a més d’augmentar la curiositat social dels espectadors. A vegades, en un programa com aquest, els concursants acaben adquirint rols dins d’una nova unitat familiar. Són rols que poden tenir un paral·lelisme amb una família “tradicional”.

comandament

Seguint la programació de televisió, ens trobem amb altres sèries que mostren referents familiars com ara La familia, emesa a Tele 5. A vegades, també cal preguntar-se si, realment, totes les famílies amaguen petits secrets que mai s’haurien de conèixer, o si la família que es mostra és “la típica” a la nostra societat. Acostumem a trobar-nos aquests tipus de famílies a les llars del nostre entorn?

Com a adolescents, moltes vegades estan en un moment crític, són material influenciable i els programes que poden veure segur que tenen molta repercussió en els seus pensaments. Tot i això ens preguntem, existeix un referent familiar a seguir? Potser, aquesta diversitat de famílies que hi apareixen fa que ells mateixos se n’adonin que, avui dia, no hi ha cap model establert d’unitat familiar.

Begoña Jiménez Nájera