FILM FEST: Un projecte de pel·lícula

I FILM FEST. Centre d’Interpretació del Cava La Fassina. Foto: Escola La Pau. Sant Sadurní d’Anoia.

L’Escola la Pau, de Sant Sadurní d’Anoia, ha elaborat un projecte de comunicació audiovisual i mediàtica molt interessant, un projecte de pel·lícula.

L’Escola de la qual parlem avui, és una escola pública que forma part del programa Magnet, aliances per a l’èxit educatiu, un programa d’innovació per a l’equitat educativa.

Aquest projecte neix amb l’objectiu de potenciar la llengua catalana i la comunicació oral. L’Escola aposta pel treball multidisciplinar de les arts escèniques des de ben petits amb projectes com els reporters del blog a 1r i 2n, la revista digital de l’escola a 3r, el Telenotícies de la Pau a 4t, el Projecte Teatre a 5è i el Projecte Film Fest a 6è.

El Projecte Cinema Film Fest, és un projecte transversal on l’alumnat aplica tot l’aprenentatge assolit en l’àmbit audiovisual, escènic i tecnològic. Aquest té una durada d’un curs escolar i té com a objectiu final, la realització d’un curtmetratge per al gran Festival de Cinema de l’Escola.

I FILM FEST. Les estatuetes dels premis. Foto: Escola La Pau. Sant Sadurní d’Anoia.

El projecte s’inicia amb la introducció al món del cinema i la seva història, així com a la presentació dels diferents tipus de pla. A continuació, l’alumnat s’assigna un rol d’acord amb les seves potencialitats (director/a, guionista, càmera, editor/a, etc.). Amb els rols assignats, s’estableixen els grups d’uns 7 o 8 alumnes i s’inicia el procés d’escriptura del curtmetratge.

Formen part d’aquest projecte diferents propostes audiovisuals com la creació o imitació d’un anunci, el doblatge d’una escena de pel·lícula, el treball de la perspectiva, l’ús del croma per l’elaboració dels cartells, la creació de les entrades i l’edició dels logotips del festival.

En acabar l’escriptura del guió es dóna pas a la filmació dels curtmetratges. Amb tot el material de gravació, l’editor/a s’encarrega de fer màgia i transformar els fragments gravats en un curtmetratge d’entre 10 i 20 minuts de durada. Les principals dificultats del projecte recauen en els moments de filmació, ja que són en horari lectiu i en espais de l’escola o l’entorn. Aconseguir el silenci és una de les dificultats més grans en les gravacions, però el resultat final és un èxit. Així com, que cal tenir en compte, que si un dia l’escena de gravació no ha finalitzat, al següent dia de rodatge cal que portin la mateixa roba.

Entrada del I FILM FEST. Foto: Escola La Pau. Sant Sadurní d’Anoia.

El projecte finalitza amb el gran festival, el Film Fest. L’Ajuntament del municipi cedeix el Centre d’Interpretació del Cava, La Fassina, on es realitza la gala de cerimònia on no poden faltar la catifa vermella, el photocall, l’entrega de premis i la visualització dels curts.

Les estatuetes dels premis s’entreguen de la mà d’un jurat d’experts i un actor o actriu convidat. Enguany l’actor convidat ha estat Dafnis Balduz, actor vilanoví reconegut per la seva trajectòria a sèries i pel·lícules nacionals de gran reconeixement, que a més de participar en les votacions, va dur a terme un petit taller de cinema a l’escola. Un festival compartit amb totes les famílies, ple de moments màgics que de ben segur emocionaran a aquelles escoles que s’animin a fer-ho.

Gemma Carbó, Estefania Lara i Josep Cánovas

 

I FILM FEST. Cartells dels 8 curts seleccionats. Foto: Escola La Pau. Sant Sadurní d’Anoia.