El CineBaix Educa

Foto: Òmnium Cultural

CineBaix som un cinema associatiu sense ànim de lucre, basat en el voluntariat i l’autogestió, que vam obrir les portes el 4 de novembre de 2005 -just ara fa 15 anys- fruit de la mobilització ciutadana que va sortir al carrer per no deixar-se perdre un espai cultural al centre de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat, capital de la comarca del Baix Llobregat.

El cinema constitueix una eina educativa d’una vàlua inqüestionable. A partir d’un llenguatge propi molt atraient, esdevé una font de coneixement de les societats a través de la història, de l’evolució social, del paisatge i de molts altres àmbits de les ciències humanes que el cinema ha sabut expressar i transmetre. En aquest sentit, a CineBaix treballem per oferir cinema de qualitat (cinema d’autor, cinema europeu, cinema en català, documentals…), que acosti a diferents realitats i cultures , que fomenti la reflexió, el debat i la crítica, i que contribueixi a l’apropament i a l’aprenentatge del llenguatge audiovisual, especialment entre els infants i els joves.

El projecte CineBaix.Educa inclou una oferta específica que varia d’any en any, pensada per als diferents nivells educatius, des d’educació infantil fins a batxillerat i cicles formatius, i també educació d’adults, i oberta preferentment als centres educatius de Sant Feliu de Llobregat però també als centres de la comarca del Baix Llobregat. Aquest projecte té el suport de l’Ajuntament de Sant Feliu i de la xarxa Europa Cinemas, i inclou tres grans apartats:
1. Cicle “Cinema i drets humans”
2. La Mostra.Educa
3. Sessions a demanda

El cicle “Cinema i drets humans” té dues edicions al llarg del curs: abans de Nadal i abans de Setmana Santa, en les qual s’ofereixen un seguit de pel·lícules per als diferents nivells educatius que pretenen sensibilitzar sobre valors com la solidaritat, el respecte a la diferència, la biodiversitat, la diversitat cultural i lingüística, etc. Cada pel·lícula s’acompanya d’una guia didàctica perquè els docents puguin treballar, a l’aula, el contingut de la pel·lícula tant abans com després de veure-la al cinema. Aquestes sessions són gratuïtes per als centres de Sant Feliu i la resta paguen un preu simbòlic.

Foto: El Llobregat

La Mostra.Educa és un apartat de La Mostra de CineBaix. Festival de Cinema Internacional del Baix Llobregat, que inclou quatre festivals anuals: Festival de cinema de la Mediterrània i del Llevant, Festival de cinema asiàtic, Festival de cinema llatinoamericà i Festival de cinema africà. En cada un d’aquests festivals, s’ofereixen 3 pel·lícules per als centres educatius, amb l’objectiu principal de donar suport a un canvi social basat en la tolerància, el respecte, la cohesió social i la convivència dins una cultura de la pau. Les sessions són gratuïtes per a tots els centres, tant locals com comarcals.

Les sessions a demanda ofereixen als centres la possibilitat d’organitzar una sessió de cinema amb la pel·lícula que els interessi sobre temes o àrees de coneixement en concret. Aquestes sessions són de pagament.

Pel que fa al futur pròxim, CineBaix estem estudiant la manera d’aprofitar la nostra plataforma virtual, la Sala7.CineBaix.Virtual, que vam posar en funcionament a finals de març durant l’etapa del confinament. D’aquesta manera s’ampliarien, encara més, les possibilitats del cinema com a eina didàctica i permetria fer front a possibles eventualitats derivades de la situació actual.

L’any 2019 més de 10.000 alumnes de diferents centres escolars i edats van passar per les sales de CineBaix en el marc del projecte CineBaix.Educa.

Associació CineBaix
www.cinebaix.cat