Les ràdios escolars s’organitzen en xarxa

Les ràdios escolars han esdevingut una eina educativa que es practica arreu del món, i que en alguns indrets s’organitza a través de xarxes d’emissores escolars per reconèixer i instaurar criteris que les identifiquin i consolidin la seva tasca. COMSOC – Comunicació Social ha impulsat una xarxa amb la mateixa pretensió: enfortir els lligams entre les més de 150 emissores escolars que hi ha als Països Catalans, i les ràdios locals i comunitàries.

En aquest context, COMSOC ha llençat una enquesta dirigida al col·lectiu interessat en la formació de la xarxa perquè pugui ser partícip d’aquesta, presentar-se i, a l’hora, votar el nom que li agradaria que tingués. Estarà accessible en el següent enllaç fins al 30 de setembre. Pretén, doncs, assentar el projecte des del procomú, la cogovernança i l’organització horitzontal.

El primer pas de la creació de la xarxa ha consistit a crear el grup de Telegram i llençar l’enquesta virtual per començar a socialitzar el projecte, obrir-se a la comunitat i estar al cas del que es belluga. La iniciativa té la voluntat de posar en comú les experiències, reptes i il·lusions dels agents relacionats amb una emissora escolar: estudiants, docents, mitjans locals, ajuntaments, entitats. Entén que és un projecte de ràdios escolars, però des de l’òptica que l’educació és una tasca comuna i que es nodreix d’una visió heterogènia.

La previsió és que la xarxa es presenti formalment el pròxim 11 de novembre, en el marc del Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC) que se celebra a Granollers. En aquesta data, s’anunciarà el nom més votat, es presentarà el logotip, la pàgina web i els principis fonamentals que regiran la xarxa de ràdios escolars, que ja compta amb el suport de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB), de l’Associació Rosa Sensat, del Diari de l’Educació i de la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Damià Caro
Clàudia González Deumal