AulaMèdia
Educació en Comunicació


AulaMèdia.info
AulaMèdia TV

Una ciutadania crítica

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex

Correu
 
      
editorial Seguirem! Francesc Josep Deó – Aquest desè aniversari d'AulaMèdia ha coincidit amb una època d'ajustaments i de reajustaments, de retallades econòmiques que fan perillar la continuïtat d'alguns dels projectes més ambiciosos d'AulaMèdia. Però malgrat aquesta situació, sens dubte difícil, des de la coordinació vull manifestar la voluntat d'AulaMèdia de seguir ocupant l'espai que ara ocupa, de seguir treballant en l'àmbit de l'Educació en Comunicació. Des d'aquesta tribuna, des d'aquest espai de debat, seguirem oferint la paraula a tot els professors i les professores que vulguin expressar la seva opinió, que vulguin mostrar el treball que fan a l'aula. Seguirem oferint materials didàctics a tot el professorat que necessiti recursos per implementar l'estudi i l'anàlisi crítica dels mitjans de comunicació.editorial

   
"Una injecció de sabers" Patrícia Agüera Pàmies – "Ara que fa deu anys que es va publicar el primer número de la revista digital AulaMèdia, em sembla que és un bon moment per mirar enrere i convertir el que havia de ser un simple article més en un text d'homenatge a l'associació dedicada a l'Educació en Comunicació que més m'ha aportat com a persona i com a professional. Si no ho recordo malament, la primera vegada que em van arribar notícies que existia una entitat d'aquestes característiques va ser fa uns cinc anys aproximadament, i de seguida em vaig acostar a les Jornades d'Educació i Comunicació Local que organitzava AulaMèdia. Recordo aquelles jornades com una injecció dels sabers de què no disposava en aquell moment i que tant necessitava (...)"

   
Llegir vol dir comprendre Teresa Creus – "Hem preguntat a nois i noies d’entre 18 i 20 anys i, llevat d’uns pocs, ens diuen que la Literatura és la “maria” d’avui dia i que, generalment, se la treuen de sobre com poden. El problema ve de lluny. En primer lloc ja troben més agradables els formats digitals. Evident i lloable. Els nois i noies d’avui s’adapten a les innovacions de la societat actual. De tota manera tampoc no aprecien gaire el cinema. Veuen molta televisió, juguen amb jocs digitals; caldria fer una anàlisi de totes les narracions que troben en tots els formats que remenen però gairebé a tot arreu la base és la narració. Perquè doncs no gaudeixen de narracions més llargues i ben explicades?"

   
Per si algú en tenia dubtes, Media Literacy Laia Serra – "En les nostres conviccions individuals i en les accions personals i en comunitat -com ara la reivindicació per una Educació en Comunicació que fa 10 anys du a terme AulaMèdia- hom pot pensar en algun moment, davant la inacció política o la manca de resultats respecte el tema que ens ocupa, que estem soles. Per veure l’illa, deia José Saramago al seu inoblidable i intel·ligent conte La Isla Desconocida, hem de sortir de l’illa. Des de Suècia estant, la tasca d’AulaMèdia em sembla encara més necessària i numantina. El suport que estan rebent les propostes per a una educació mediàtica al nostre país es veu encara més irrisori, des d’Escandinàvia."


   
Seminari d'Educació en Comunicació AulaMèdia – Entre el 4 i el 8 de juliol de 2011, AulaMèdia organitza el Seminari d'Educació en Comunicació al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Aquest seminari vol reflexionar sobre diferents propostes d’organització i d’estratègies pedagògiques a l’hora de implementar l’Educació en Comunicació a les aules de Secundària. Però a més d’una reflexió teòrica, el Seminari proposa una mostra d'experiències i de material didàctic. Atenció: places limitades. Preinscripció


   
Una ciutadania críticaXavier Breil El material Una ciutadania crítica, és una seqüència didàctica creada per a introduir l’anàlisi dels mitjans de comunicació dins l’àmbit de l’Educació per a la ciutadania. Està organitzat en 12 unitats didàctiques que tracten temes d’àmbits com la publicitat, els informatius, els videojocs o la manipulació de les imatges. Tot i estar pensat per a l’Educació per a la ciutadania, us serà útil en qualsevol altre àmbit que el vulgueu fer servir i podreu adaptar-lo també per a altres edats.


   
DVD La publicitat Cada dia rebem centenars d'impactes publicitaris. Són missatges presents a la televisió, a la ràdio, als diaris i revistes, a Internet o al carrer. Qualsevol lloc és bo per posar-hi un anunci. Estem envoltats de missatges ideats per seduir-nos i incitar-nos al consum. Però, tot s'hi val per vendre? En aquest DVD ens hem endinsat en el món de la publicitat per conèixer quines estratègies fan servir els publicistes per aconseguir els seus objectius i saber quins efectes pot produir la publicitat en els consumidors. DVD per 15 € (despeses d'enviament incloses).

   
DVD Els dramàtics de televisió – Totes les televisions inclouen serials en la seva programació, però sabem com es produeixen? Aquest DVD recull diferents aspectes dels dramàtics a televisió: la construcció de la narració dramàtica, la inclusió de la publicitat en les sèries, els efectes del missatge narratiu sobre els telespectadors, etc. Com els altres DVDs de la col·lecció "Darrere la Pantalla", aquest inclou les propostes didàctiques "la classe pregunta" i els "exercicis", apartats que es completen amb una guia didàctica que podeu trobar a Internet. DVD per 11 € (despeses d'enviament incloses).

   
DVD Els informatius de televisió – Els ciutadans i ciutadanes tenim la necessitat i el dret d'informar-nos. En funció de la manera com s'organitzi, con es desplegui, com s'expliqui la informació s'hi donarà una visió o una altra del nostre món. Per conèixer com es fan els informatius de televisió i aplicar-hi una mirada crítica hem comptat amb l'ajut de Gavà Televisió. Un nou reportatge audiovisual de la col·lecció "Darrere la Pantalla" que té com a prioritat educar en televisió, en aquest cas, mostrant com es construeixen les notícies. DVD per 14 € (despeses d'enviament incloses).

   
DVD Una visita guiada a la televisió – Estem acostumats a dir "el programa de...", substituint el nom de l'espai televisiu pel del presentador o presentadora que el condueix. Sovint oblidem que si aquesta "estrella" pot fer la seva feina és gràcies a l'equip que té darrere la pantalla. Per conèixer la tasca d'aquest equip, aquest DVD ens mostra una visita guiada a una televisió local. Aquest reportatge, acompanyat de diversos extres (la classe pregunta i els exercicis), esdevé un material amb moltes possibilitats per treballar a l'aula. DVD per 12 € (despeses d'enviament incloses).


Altres edicions d'AulaMèdia
març 2011
gener 2011
novembre 2010

 · 
AulaMèdia | Editorials | Entrevistes | Intro | Premsa | Ràdio | Televisió | Publicitat | Cinema | Formació | TVaula | Índex | Redacció
AulaMèdia. Educació en Comunicació
ISSN 1699-2245

Subscripció a AulaMèdia
Correu-e:

L'Au·ula