Mirant enrere

megafonoDesembre. Com cada final d’any, sense voler-ho ni pensar-ho, fas balanç. Sí, és gairebé obligat. Corren mals temps i en el futur que us espera no s’albiren dies millors. Aquest desembre ni paga doble, ni torrons… això sí, més alumnes per classe i més hores lectives. La vicepresidenta us prepara per les retallades de l’any 2013, mal any! La retirada de les subvencions de l’administració educativa a associacions com AulaMèdia, ja és un fet. Cansament i desmotivació.

Mires enrere buscant millors temps… “fulleges” les pàgines d’AulaMèdia i el ratolí et porta fins a una nota de premsa d’EuropaPress, publicada a VilaWeb. Llegeixes el titular: “Professors de tots els nivells educatius reclamen que l’ensenyament en comunicació sigui obligatori” Segueixes llegint… “Després de la Trobada d’Educació i Comunicació aquest cap de setmana a Barcelona uns 125 professors catalans, de tots els nivells educatius, especialitzats en ensenyament en la comunicació, van reclamar que aquesta especialitat sigui obligatòria, especialment en el currículum de Secundària (…). Entre els assistents hi havia professors d’educació Infantil, Primària i Secundària, així com de les facultats de Ciències de l’Educació i de Ciències de la Comunicació de les universitats Autònoma de Barcelona (UAB), de Barcelona (UB), de Girona (Udg) i Ramon Llull (URL).”

trobada2002

Ho recordes bastant bé, va ser un dissabte a la Casa Elizalde. Mires la data de la notícia: 28 de gener de 2002, la tornes a mirar, com per assegurar-te que ho has llegit bé. D’això ja fa onze anys, déu n’hi do! Una sensació de “Déjà vu” t’envaeix. Perquè no t’arrossegui el sentiment de desànim mires totes les produccions  audiovisuals d’AulaMèdia que ordenadament tens en una de les prestatgeries. Per ser positiu recordes les felicitacions del professorat que ha vist en el nou web  Educom.info, que recentment heu posat en marxa, una bona eina plena de recursos didàctics, reflexions i experiències per implementar l’Educació mediàtica a l’aula. Sí, l’esforç ha pagat la pena.

En el calaix hi ha algun projecte que encara no ha vist la llum: Dóna’m la teva mirada un DVD que explica els fonaments bàsics del llenguatge audiovisual, amb explicacions teòriques i exemples pràctics; un material didàctic realment potent en el qual porteu més d’un any treballant-hi. Un projecte que s’ha menjat els pocs recursos que quedaven a la caixa i us ha deixat la butxaca escurada.

mirades3

Encara més, sobre la taula el projecte d’entrevistes 1.000 Mirades, que vista la situació econòmica en que us trobeu, el voleu portar endavant amb la col·laboració desinteressada de realitzadors i realitzadores com l’Agnès, la Cristina, el Dídac, el Martí o en Benet. Aquest serà un projecte audiovisual col·lectiu. Una vegada més el voluntarisme. Insistentment el voluntarisme!

Es la nit de Nadal, abans de sortir a sopar amb l’Arantxa, mires el correu i et  trobes un missatge de la Maria –una alumna d’un curs de l’Escola d’Estiu d’AulaMèdia- les seves paraules et donen les suficients energies per acabar l’any i encarar el 2013 amb les piles ben recarregades: “Gràcies pels teus ànims, per la tossuderia amb la que mantens les teves idees.” Apagues l’ordinador i penses: aquest sí que és un bon regal!

Sortiu de casa, al carrer fa fred.

Francesc-Josep Deó