AulaMèdia 8 de març
Dona treballadora i cinema
Cine

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
Dona treballadora i cinemaEncara que es consideri que el 8 de març commemora els successos de 1908 en el que les treballadores d’una fàbrica tèxtil de New York van declarar una vaga en protesta per les condicions insuportables de la feina, el naixement del Dia Internacional de la dona té el seu origen en el moviment internacional de dones socialistes de finals del segle XIX que tenia com a finalitat exclusiva promoure la lluita pel dret al vot de la dona. Quan es va celebrar el primer dia Internacional de la dona al 1911 més d’un milió de dones es van manifestar demanant, a més del dret al vot i a ocupar càrrecs públics, el dret a treballar, a l’ensenyament vocacional i a la fi de la discriminació a la feina. Així, l’any 1977, l’Assemblea General de les Nacions Unides van declarar el 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora i el color que identifica aquesta jornada és el color lila, pel color del teixit que estaven confeccionant les 129 obreres que van morir tràgicament a l’incendi provocat a la fàbrica Cotton Textile Factory.

Commemorar aquest dia a l’escola i a l’institut significa donar a conéixer a l’alumnat fets històrics de la lluita de les dones que van fer possible que en l'actualitat la no discriminació per raó de sexe a la feina i la igualtat sigui més factible.

El cinema interpel·la a l’alumnat com a espectadors/es de forma que permet la seva incorporació a l'experiència narrativa mitjançant mecanismes d’identificació i projecció. La il·lusió de realitat que, per suggestió, crea la pantalla indueix als nois i a les noies a una atmosfera de credibilitat, comporta una tendència a la fàcil projecció personal en l'univers de les imatges i amb un procés d’identificació amb els personatges i els successos de la pel·lícula. Aquesta disponibilitat a compartir les experiències més emocionals que intel·lectuals de les protagonistes dels films és el que ens permet treballar l’educació en valors i en concret les discriminacions laborals per raó de sexe.

Per això, per aquest 8 de Març us recomano els següents visionats a l’aula: 

Grbavica, el secreto de Esma”, dirigida per Jasmila Zbanic (2006). Esma, és una dona treballadora que vol que la seva filla, Sara, una noia de dotze anys, tingui l’oportunitat de participar en un viatge organitzat pel col·legi.

En tierra de hombres” dirigida per Nicki Caro, (2006). És una història basada en fets reals: la d’una valenta dona que al 1989 portà a judici a l’empresa en la que treballava, aconseguint així el primer judici massiu contra l’assetjament sexual als Estats Units. Josey Aimes, mare soltera amb dos fills al seu càrrec, busca feina a la font principal de la regió: les mines de ferro.

En un mundo libre” dirigida per Ken Loach, (2008) està finançada per productores de quatre països europeus. Angie (Kierston Wareing) no ha rebut una educació molt complerta, però està plena d’energia, ingeni i ambició. No és la primera vegada que es queda sense feina, però ara intenta tirar endavant i demostrar el que val. Angie i la seva companya de pis, Rose (Juliet Ellis), decideixen ser les seves pròpies caps i obren una agència de treball temporal per a treballadors immigrants.

El britànic Ken Loach ha filmat una història sobre la immigració il·legal a Londres. A diferència d’altres pel·lícules seves el punt de vista de “En un mundo libre” no correspon als personatges oprimits sinó al d’una empresària jove i sense escrúpols. La protagonista –segons paraules del director- “està en línia amb l’esperit dels temps”. “Ella va perdent els seus principis morals dintre d’un sistema, d’una globalització econòmica, que el corromp tot.”

Al final, el personatge acaba utilitzant a immigrants il·legals, no paga impostos i només aspira a guanyar diners.”L’actriu Kirston Wareing assumeix el personatge principal, una dona jove, cruel i tendre a la vegada, plena de contradiccions. Loach lamenta que la gent no es rebel·li contra les injustícies i que les condicions laborals dels immigrants han empitjorat en poques dècades. 

El cinema, tal com diu Ken Loack, pot ser moltes coses a la vegada: amor, passió, drama i també entreteniment, que no té, perquè ser sinònim de trivialitat sinó que pot fer-nos vibrar i, inclús, canviar les nostres vides. El cinema es permet conèixer alguna cosa més sobre la condició humana i nosaltres amb la nostra intervenció a l’aula hem d’ajudar a què nois i noies així ho facin.
 
Pel·lícules coeducatives recomanades
1.- Antonia (1995). Marleen Gorris 

2.- El amo de la casa (1925). Carl Theodor Dreyer
3.- En tierra de hombres (North Country) (2006). Niki Caro 
4.- En un mundo libre (2008). Ken Loach 
5.- Grbavica, el secreto de Esma. (2006) Jasmila Zbanic
6.- La sal de la tierra (1954). Hrebert J. Biberman
7.- Rosetta (1999). Jean Pierre i Luc Dardenne
8.- Zona Libre ( 2005). Amos Gital

 
Coral Caro Blanco
IES Montserrat Roig
Sant Andreu de la Barca
Membre del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de Gènere de la UB.

 

 


 
BIBLIOGRAFIA

AMBRÓS, Alba i BREU, Ramon (2007) “Cinema i educació. El cinema a l’aula de primària i secundària” Ed. Graó. Barcelona.

CARO, Coral (2007) “El cinema com a eina per a l’educació en valors. Un camí cap a la igualtat” Revista Digital AulaMèdia (abril 2007)

CASETTI, Francesco i DI CHIO, Federico (1994) "Cómo analizar un film" editorial Instrumentos Paidós. Barcelona.

COLAIZZI, Giulia (2007) “La pasión del significante. Teoría del género y la cultura audiovisual.” Ed. Biblioteca Nueva. Madrid.

GUBERN, Román i PRAT, Joan (1979) "Las raíces del Miedo. Antropología del cine de terror" Tusquets Editores, Barcelona.