Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia Apropa't al Senegal!

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Correu
      Apropa’t al Senegal! Tallers multiculturals de Ràdio i Televisió és una iniciativa de l’Associació d’Amics de la Ràdio i la TV del Clot-Camp de l’Arpa amb la intenció de dónar a conèixer a la població catalana, i molt especialment als infants i joves, l’existència d’altres cultures i altres formes de vida diferents a les seves. En un moment en què la presència de persones d’altres ètnies i cultures, sobretot procedents de l’Àfrica és notable, es fa necessari educar a la població en el fet multicultural. Per aconseguir aquest objectiu, el projecte contempla dues línies d’acció: la creació d’un reportatge audiovisual sobre la quotidianitat dels infants i joves senegalesos, i d’altra banda, la realització de tallers de ràdio i televisió amb infants i joves a través de les escoles de Barcelona. 

      Per portar a terme el reportatge audiovisual, un equip de Clot RTV es va desplaçar fins a Senegal, concretament van visitar i treballar a la capital, Dakar, i 3 pobles del país: Kédougou, Diakha Madina i Faraba. El treball es va portar a terme conjuntament amb els equips docents de les escoles. Com que el projecte pretenia donar una visió diferent de Senegal a la que ens arriba a través dels mitjans de comunicació, es va optar per treballar directament amb els infants i joves, promovent que fossin ells mateixos els que entrevistessin els seus companys i veïns. Així doncs, i per tal que la gravació fos el més acurada possible, es van fer uns minitallers de gravació i llenguatge audiovisual, a les escoles participants. Les entrevistes que es van fer els infants i joves senegalesos entre ells mateixos servirien per mostrar la seva quotidianitat, explicant què fan a l’escola i fora de l’escola. D’altra banda, l’equip de Clot RTV va realitzar les entrevistes als professors per poder explicar el sistema educatiu a Senegal i van gravar les imatges que mostren tant el treball a l’escola com la vida d’ells fora d’aquestes. En total van ser 9 dies de treball intens, que van donar com a resultat més de 20 hores de gravació després de treballar amb gairebé 600 alumnes d’entre 7 i 13 anys. 

      L’experiència, però, continuava a Barcelona. Actualment, s’estan portant a terme tallers de ràdio i televisió a diferents escoles, institus i casals adreçats a propiciar la investigació, per part dels alumnes, sobre la multiculturalitat i propiciant el coneixement d’altres cultures, com la senegalesa. La intenció és fer un treball conjunt entre l’equip docent de les escoles i professionals de Clot RTV. Per a realitzar aquests tallers s’han elaborat 2 dossiers temàtics: "Multiculturalitat i interculturalitat" destinats a aquells instituts, escoles, casals, ludoteques, etc. que vulguin treballar des d'una perspectiva conceptual; i "El Senegal i l’Àfrica subsahariana" que incideix més específicament en el coneixement i l’acceptació de les especificitats d’aquesta societat i cultura.

      Fins al moment, s’ha portat a terme una experiència de taller de televisió amb un casal del barri Besós. Els joves participants van decidir treballar sobre "La multiculturalitat i el meu entorn". Els joves van fer una recerca sobre les opinions dels seus veïns, amics... a partir del coneixement que tenien de l’existència d’altres cultures al barri. Després van preparar un guió de reportatge audiovisual i van gravar entrevistes a veïns del barri, així com imatges del seu entorn. Finalment, van fer l’edició del seu primer reportatge.

      L’oferta de tallers multiculturals de ràdio i televisió Apropa’t al Senegal! es mantindrà oberta fins a l’octubre-novembre de 2001.

Vanessa Ros
Periodista Clot RTV