Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
La publicitat a la televisió:
Dissenyem i creem un espot televisiu
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Cinescola
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços

Al Cicle Superior de l'Escola Espiga estem duent a terme una experiència d'incorporar els recursos audiovisuals, en aquest cas el vídeo i la fotografia, en el procés d'ensenyament-aprenentatge. Per tal de poder dur a terme l'experiència amb grup reduït i que la puguin realitzar tots els alumnes, l'organització és per mitjà de tallers. L'activitat que descrivim és el disseny i la creació d'un espot publicitari.

Resum de l'experiència
L'experiència té dues vessants. En primer lloc hem pretès realitzar una reflexió sobre la publicitat a la televisió a partir de l'anàlisi previ d'espots que s'emeten actualment. Cada alumne ha elaborat un text sobre el que en pensa. A partir de les reflexions personals hem elaborat un text conjunt. 
En segon lloc hem dut a terme el procés de producció de diversos espots inventats pels mateixos alumnes (un espot per grup de 4 alumnes). Aquesta activitat ens ha permès realitzar una reflexió sobre els elements bàsics d'un espot televisiu, realitzar un espot "fictici" per divulgar-lo per televisió a partir de l'elaboració del guió literari de l'espot i del guió tècnic il·lustrat o story board, dur a terme la filmació i realitzar l'editatge inserint títols, àudio, etc.

Descripció detallada de l'activitat

- Visionar diversos espots televius i realitzar una reflexió
Hem fet un recull d'una trentena d'espots que s'emeten o s'han emès per televisió i els hem anat visionant. A continuació els alumnes han elaborat un text sobre el que en pensen de la publicitat a la televisió. Algunes consideracions han estat: 
"La publicitat té un gran poder en la societat actual. Sense la publicitat no coneixeríem molts dels productes que hi ha al mercat. És necessària i a la vegada, s'abusa d'ella".
"Ens incita a comprar a partir de conèixer millor uns productes i de descobrir-ne de nous. Els publicistes busquen la manera d'atraure l'atenció de la gent i moltes vegades exageren les qualitats d'allò que volen anunciar". 
"Volen aconseguir que les persones comprin inclús sense tenir-ne necessitat i per això fan servir les seves estratègies: la majoria dels protagonistes són joves, atractius, moderns, de vegades són famosos del món de l'esport, de la moda…"
"Utilitzen paisatges, músiques, frases divertides… i presenten un eslògan o frase curta, convincent i que li dóna el retoc personal i enganxós per acabar d'arrodonir l'anunci ...".

- Visionar diversos espots televius i fer-ne l'anàlisi
Els espots anteriors els hem anat visionant diverses vegades per adonar-nos que els espots ens expliquen una història que ens expressa, de manera clara, quines són les raons per consumir un determinat producte. També ens donem compte que el so és tan important com la imatge. Els plans que s'utilitzen majoritàriament són primers plans i plans de detall. Apareix clarament la  marca amb el logotip i tots conclouen amb un eslògan.

- El guió literari de l'espot
Una vegada visionats i analitzats els diversos espots hem pensat el nostre. Es tracta d'explicar per escrit la història que s'ha de veure per la pantalla. Cada alumne ha elaborat un resum escrit d'un espot inventat que li agradaria realitzar. En la posada en comú cada grup n'ha escollit un d'entre els presentats pels seus membres per a dur-lo a terme.

El guió tècnic il·lustrat o story board
Es tracta d'esquematitzar de manera il·lustrada i escrita com volem veure la història o espot que hem escollit. O sigui, que volem veure, com s'ha de veure (plans, angulacions, moviments de la càmera, etc.), el text que s'ha d'escoltar, efectes de so, la música, etc.
Els alumnes disposen d'una fitxa per tal d'elaborar l'story board. Consta de tres parts: a la central hi ha les vinyetes per tal d'il·lustrar el diferents plans. A l'esquerra de la vinyeta hi ha un espai per a les anotacions referents a vídeo (que han de fer els personatges, el pla de la càmera, etc.) i a la dreta les d'àudio (els diàlegs dels personatges, la veu en off, la música més apropiada, etc.).

El rodatge
Es duu a terme al lloc o escenari escollit pel grup d'alumnes. És una tasca entretinguda. Si s'ha elaborat un bon story board i les diverses vinyetes s'han analitzat amb calma abans d'anar al lloc de rodatge, es facilita molt la feina i s'assegura una bona filmació. Hem de dur el material necessari: càmera de vídeo, el trípode, el material necessari per cada espot (vestuari, producte a anunciar, etc.)

L'editatge 
L'hem realitzat amb ordinador, amb el programa Pinnacle Estudio 8. Cal incloure algun fotograma amb imatge fixa treballada amb un programa de disseny gràfic (Paint Shop Pro) per tal d'inserir algun trucatge. Si cal, es dobla el so, s'incorpora la veu en off, efectes sonors, la música, etc.
 

 
Ramon Barqué Porta
és mestre en el CEIP Escola Espiga
CEIP Escola Espiga
CACPREMI “EL CAC A L’ESCOLA 2004”