Portada AulaMèdia
El malentendido
Cómo nos educan los medios de comunicación

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Correu
El malentendidoAgraïm profundament a la Margarita Rivière el seu llibre El malentendido. Cómo nos educan los medios de comunicación. L'obra té un sentit de guia, de far per entendre el paper de la comunicació en el nostre món. Al llarg de les seves pàgines se'ns donen punts de referència, idees, suggerències per entendre i reflexionar sobre el poder de la comunicació. Un llibre destinat inicialment als comunicadors però imprescindible per als educadors.

Margarita Rivière ens ve a dir que avui qui vertebra la cultura, les actituds i els hàbits de la ciutadania són els mitjans de comunicació i, especialment, la televisió. El gran malentès que la periodista i escriptora ens anuncia és que els mitjans de comunicació ja no informen, sinó que "eduquen" o deseduquen, ja que canalitzen, manipulen, filtren la realitat. No són finestres obertes, són versions interessades que tenen com a missió la creació de preferències, valors, hàbits culturals, hàbits econòmics, idees sobre el món...

Els mitjans de comunicació són el gran fenomen del nostre temps, ells protagonitzen la gran revolució: la vertiginosa acceleració del coneixement i de la informació. Molta informació no ens fa ser més lliures. Allò que és més important és saber pensar, meditar, relacionar la informació i treure'n conclusions. El sentit crític, l'autonomia personal, la capacitat per repensar la informació són els grans objectius davant els dictats d'un model de comunicació que ens sotmet als seus dictats, que ens imposa allò que és rellevant socialment, que ens embruteix i aliena.

El malentendido de la Margarita Riviére té la virtut de rearmar-nos de raó, de donar-nos arguments a aquells que creiem que és del tot urgent una Educació en Comunicació que aturi el fast food intel·lectual dels mitjans dominadors, que ajudi a construir projectes ètics per formar espectadors selectius i crítics, per fer dels escolars, dels estudiants, de la ciutadania en general, persones amb capacitat de valorar la informació autònomament i de comunicar-se de manera conscient i enriquidora.

Ramon Breu

Margarita Rivière
El malentendido
Cómo nos educan los medios de comunicación
Icaria. Antrazyt 190
Barcelona, 2003