AulaMèdia
AulaMèdia
Educació mediàtica
Una mirada crítica


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
CinEscola
EduCom
Formació
DVDifusió
TVaula
CDcine
"recerca"
Índex
   
“El Parlament Europeu proposa introduir una assignatura d'educació mediàtica a les escoles europees”, després de tants anys treballant en aquest sentit, realment fa il·lusió llegir notícies com aquesta. No, no és cap broma, ho podeu consultar aquí.
Quan vaig llegir la notícia, vaig pensar en les desenes de converses, potser centenars, escoltades en assembles i en diferents reunions de professorat... on hi havia por de demanar una àrea pròpia per l'educació mediàtica. Vaig pensar en tots aquells "companys" que, malgrat que volien renovar la pedagogia, deien que demanar una assignatura per Educació en Comunicació era "enrrocar-se". Deien que no podíem demanar més assignatures, que el que calia era treballar "l'audiovisual de forma transversal". Tot això succeïa pocs cursos desprès que la LOGSE introduís, per primera vegada a l'ESO, la Tecnologia i la Música, poc abans de demostrar, amb estudis empírics, que la transversalitat audiovisual era una falacia, un assaig de laboratori. Tot això succeïa anys abans que una nova assignatura entrés en el currículum de tercer i quart d’ESO: l'Educació per la ciutadania.

Encara fa pocs mesos, en una reunió (no direm en quin número de la Via Augusta erem... perquè es diu el pecat i no el pecador) es defensava, aferrissadament, la transversalitat de l'audiovisual... de fet la LOE també ho fa, és clar!

Sorprèn que una institució, diríem... molt institucional, com és el Parlament Europeu, proposi per 583 vots a favor, 23 en contra i 4 abstencions una assignatura -és a dir, un temps concret i un espai determinat- per estudiar la comunicació en “tots el nivells educatius". Ara penso/sento que no estàvem tant bojos aquells que, des de fa quasi dues dècades, demanem una assignatura d'Educació en Comunicació o d'educació mediàtica.

En definitiva, el que volem amb l'Educació en Comunicació és introduir les Ciències de la Comunicació al sistema educatiu per la porta principal i no per la porta de servei. Volem que l'alumnat estudiï comunicació juntament amb les altres ciències, com les ciències socials, les ciències de la naturalesa, etc.

Cal seguir caminant, cal exigir polítiques concretes per poder avançar en aquest sentit, perquè, desenganyem-nos, encara falta un bon tros per arribar-hi!. Però vista aquesta i d’altres iniciatives europees, ara té més sentit que mai reclamar, a curt i mig termini, polítiques educatives per implementar l'Educació en Comunicació de forma efectiva o demanar el desenvolupament de la Llei de l'Audiovisual en aspectes com la capacitació audiovisual. En definitiva, proposar una educació global que desenvolupi una mirada crítica en la ciutadania.

Esperem que les institucions educatives -ara que ho diu el Parlament Europeu- mirin amb més bons ulls l'Educació en Comunicació com un tema a treballar en totes les aules; o això és somiar truites? Potser sí, potser una vegada més, l'administració mirarà cap una altra banda. És clar que davant d'aquesta actitud sempre ens queda la insubmissió educativa.
 
Francesc-Josep Deó


AulaMèdiaespecialarticle