Trobada 2005 d'Educació en Comunicació
 
 
Eric Parthum PRESENTACIÓ

Avui el model majoritari de televisió està vivint una crisi permanent. Mirem a la pantalla i veiem una televisió on l'excés és una virtut i la banalitat una obsessió. Una televisió que és una successió contínua de paradissos de l'espectacle, dels programes d'entreteniment i de la publicitat que divideixen el món entre triomfadors i fracassats, entre visions roses i visions negres, entre prínceps i monstres.

 Què fer davant d'aquest model comunicatiu hegemònic? Hem vist la farsa de l'autoregulació dels mitjans, les limitacions dels consells audiovisuals o el desencís de les noves polítiques de programació. Observem amb preocupació la manca de respostes educatives a les noves realitats i exigències socials, comunicatives i ètiques.

 
Des de diversos sectors de la societat civil, però, s'articulen veus –que tenen el suport d'experiències educatives contundents– que plantegen una Educació en Comunicació fixada i estructurada, una Educació en Comunicació com assegurança per garantir la consciència crítica dels ciutadans, la seva capacitat per pensar la informació i la seva autonomia davant la influència mediàtica. Per poder, així, rebutjar qualsevol missatge alienant, per poder rebutjar qualsevol manipulació, sense intermediaris ni salvadors, de la manera més eficaç i segura, des de baix, a ras de terra.

A la Trobada 2005 d'Educació en Comunicació volem donar la veu a aquests sectors –associacions i col·lectius– perquè expliquin el seu treball i les seves propostes, per debatre la urgent necessitat d'una educació crítica davant la televisió.

Greg Marshall