AulaMèdia
AulaMèdia
El Dr. House o el Peris?,
aquesta és la qüestió...


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
   
 
“Què vols ser de gran? Metge forense.” Quants de nosaltres de petits volíem ser metges forenses? O encara diria més: quants de nosaltres de petits sabíem què eren els metges forenses o la policia científica? En canvi segur que més d’un ha conegut algun alumne que de gran vol fer el que fan els protagonistes de CSI o uns anys abans Expedient X. És només un exemple anecdòtic de la màgia que poden exercir algunes telesèries en el nostre imaginari personal. La ficció televisiva, com la literària o la cinematogràfica, té una enorme capacitat seductora: ens transporta a un altre món i ens fa viure altres vides, sense arriscar-nos ni moure’ns del sofà. 

Les telesèries són ficció destinada a l’entreteniment, sí, però com qualsevol narració transmet experiències i dóna models i, per tant, transmet uns valors. I perquè això sigui així no cal que la sèrie tingui la voluntat manifesta de transmetre'ls. Qualsevol sèrie ho fa, però en la majoria de casos aquests valors no són gens evidents, i sota l'aparença d'una trivial telesèrie entretinguda per passar l'estona, sense cap profunditat, ens transmeten de forma implícita i repetida (voluntàriament o no) una manera d'entendre el món i de jutjar-lo. 

Això vol dir que si un mira tal sèrie pensarà de tal manera? Jo respondria amb una altra pregunta: tenir al costat un amic que pensa de tal manera farà que tu pensis igual? Ni sí, ni no, oi? Igual que passa amb un amic, passar una nit a la setmana amb algú com el Dr. House, Toni Soprano o Dexter Morgan et desperta certes coses, que alhora segurament seran bastant diferents de les que et desperta passar-la amb la Teresa de Ventdelplà o el Chanquete de Verano Azul. I a diferència dels amics, aquests són personatges dissenyats, construïts i corregits per desenes de persones, amb les rèpliques dels altres personatges preparades perquè ells es puguin lluir i tenir raó... i amb la potent ajuda de tot el llenguatge audiovisual al seu servei per a reforçar-los.
Hi ha moltes maneres de transmetre uns valors quan s’escriu el guió d’una telesèrie: donar un model com a normal, o bé donar-lo sistemàticament com a guanyador quan s'enfronta amb d'altres, o fins i tot donant-lo com a únic model possible; es pot fer que hi aparegui determinada realitat o que no hi aparegui; o que quan hi aparegui sigui una font d’harmonia o bé de conflicte...

Un cas especialment útil per tractar a l’aula és el de les telesèries que podríem anomenar costumistes, és a dir, aquelles que suposadament ens ensenyen la vida quotidiana de gent "normal" i pretenen reflectir la realitat dels telespectadors que la miren (Ventdelplà, La Riera, Física o química, etc.). En aquestes sèries els guionistes hi plasmen allò que consideren normal (o bé allò que consideren que ho hauria de ser: el comportament lingüístic amb els immigrants que apareix a totes les sèries de TV3, parlar-los sempre en català encara que contestin en castellà, reflecteix realment la realitat lingüística del nostre país?). I per això, una bona feina per fer a l'aula és preguntar-nos si realment aquestes telesèries ens reflecteixen, si realment nosaltres som com els personatges que hi surten i la nostra vida és com la seva. Aquesta feina funciona especialment quan ho plantegem amb una sèrie en què els protagonistes tenen una edat semblant als alumnes, com per exemple amb Física o química (que tot i que la majoria d’actors superen abastament la vintena, se suposa que representen adolescents que estudien a l'institut).

Així doncs, en el disseny dels personatges i l’escriptura dels guions hi ha una tria i aquesta tria és ideològica: quan els guionistes pensen un poble “normal”, amb una gent “normal”, amb idees “normals”, estan triant un tipus de poble, de gent i idees, i descartant-ne d’altres. Per posar només un exemple concret: l’església forma part de la vida quotidiana de la gent normal de Catalunya? Per als guionistes de Nissaga de poder sí que ho feia ja que un dels personatges era capellà, per als de Ventdelplà no (sentim el campanar però mai veiem el capellà), i per als de La Riera un altre cop sí. De fet a La Riera no n’hi ha només un capellà sinó dos, i alguns dels personatges protagonistes hi acudeixen per a demanar consell en els seus afers més íntims i importants. A Ventdelplà aquest paper el jugaven els amics o algun professional de la psicologia. Això és una tria ideològica.

En canvi, en les sèries més “d’acció”, en què hi ha “bons” (amb els quals l’espectador tendeix a simpatitzar o identificar-se) que guanyen a “dolents”, una tria cabdal que han de fer els guionistes és determinar amb quines habilitats o valors els bons guanyaran. Perquè si triem posar un protagonista com Colombo –un personatge que s’imposa utilitzant únicament el seu enginy- el missatge és molt diferent que si en triem uns com els quatre de El equipo A –que imposen el seu criteri a base de bufetades i trets- o en triem un com els de CSI –que triomfen amb l’observació i la ciència. Com a personatges guanyadors que són, tots ells són molt simpàtics (els de El equipo A no són pas uns macarres; són gent honrada que lluita per la justícia), però el missatge que ens deixen al final és molt diferent: El equipo A ens transmet el missatge implícit que la violència (una violència molt suau i maquillada, en aquest cas) és la manera de resoldre els conflictes quan un té raó; a Colombo en canvi la intel·ligència sempre acaba guanyant a la violència dels assassins.

Així doncs, a part de fer la tria personal de amb quin personatge de ficció volem compartir el nostre temps, cal ensenyar al nostre alumnat a saber desxifrar què hi ha al darrere d’una telesèrie, igual que fem a classe de literatura amb els textos narratius

 
Xavier Breil
 


AulaMèdiasetembre 2011article