AulaMèdia
Una mirada crítica a la TV


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
 
Després de la VI Escola d'Estiu d'Educació en Comunicació i d'unes merescudes vacances, que han servit per desconnectar, però també per dissenyar nous projectes, des d'AulaMèdia encarem un nou curs amb l'objectiu de seguir oferint materials didàctics, formació per al professorat o d'altres activitats sobre l'Educació en Comunicació. Aquest curs volem centrar la nostra activitat -i sobretot la nostra mirada- en la televisió. Així ja estem preparant una nova producció audiovisual sobre aquest mitjà; al mateix temps estem dissenyant les properes Jornades EduCom. Educació en Comunicació, que realitzarem el gener de 2012 i que en aquesta edició -la setena- tindràn com eix central la televisió.

Però per què la televisió? Doncs perquè la TV és -encara- el "gran mitjà". Perquè -juntament amb el cinema- la televisió és el principal transmissor de rols, d'estereotips i de models socials. D'entre totes les pantalles, aquesta és la que més consumim. Les dades del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura ens demostren que el consum de televisió supera el de les altres pantalles, tant entre els adults, com entre els joves. Existeix, però, sobretot en els joves, una tendència clara a deixar el comandament a distància i agafar el ratolí. Malgrat tot, en aquesta franja d'edat, el consum de televisió duplica el d'Internet (3 h i 30’ de TV; i 1 h i 46’ d'Internet).

Des d'AulaMèdia, el que us proposem aquest curs és una mirada crítica a la televisió. En la construcció d'aquesta mirada és necessari un estudi del funcionament del mitjà, dels gèneres televisius i dels continguts que ens ofereix aquesta pantalla. També us proposem que us endinseu en el camp de la producció audiovisual escolar; només així, amb l'anàlisi i la creació audiovisual, podrem desenvolupar una mirada crítica global entre el nostre alumnat.


DVDs Darrere la Pantalla
Una ciutadania crítica
Fem de periodistes!
Una mirada crítica
Material audiovisual
Secundària
Material didàctic
Secundària
Material didàctic
Primària
Producció
audiovisual escolar

Per portar endavant aquest treball a les aules de Secundària, us suggerim utilitzar els materials didàctics que hem dissenyat des d'AulaMèdia: els DVDs Darrere la Pantalla per treballar el funcionament i els gèneres televisius; i la seqüència didàctica d'Una ciutadania crítica per treballar l'anàlisi de continguts. Per Primària, us recomanem el material digital Fem de periodistes! realitzat per Dolça Vert.

En l'àmbit de la producció audiovisual escolar, us proposem la creació d'una peça audiovisual en el marc de la campanya Una mirada crítica a la televisió que estem impulsant des d'AulaMèdia. Esperem les vostres idees per poder donar major difusió a aquesta campanya, i les vostres propostes audiovisuals.

 
Francesc-Josep Deó


AulaMèdiasetembre 2011article