AulaMèdia
editorial
Perplexos, sí... però actius


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
CinEscola
EduCom
Formació
DVDifusió
TVaula
"recerca"
Índex
 
 
Fa setmanes tots els mitjans n'anaven plens: segons l'anuari "Societat catalana 2008" de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) la societat catalana se sent “perplexa”. Per als pessimistes -i a més, perplexos com jo- això no era cap notícia, vaja... que aquesta afirmació només ens sonava a déjà vie, l'estudi només ens confirmava la sensació. Una sensació que està instal·lada des de fa mesos en la majoria dels catalans i les catalanes. (De totes formes, fent un parèntesi, podríem dir que aquests estudis -com en general l'estadística- sempre confirmen el que prèviament volen demostrar).

Pot ser la majoria de les persones que habiten i treballen -o volen treballar- en aquest tros de món ja no se'n recordin del ressò mediàtic de la paraula, però si que cal recordar que la majoria de les vegades la forma, una frase o una paraula del missatge pot servir d'altaveu al contingut del missatge (que són sinó els eslògans).

Però si la paraula està ben trobada tant se val, el que realment importa és que... sí, nosaltres pertanyem a aquesta societat catalana que han qualificat de perplexa. Una societat perplexa quan mira la política, la cultura, l'economia o l'educació. Algú ha dit que la perplexitat ja és un tret definitori de la nació catalana.

En l'àmbit de l'educació, també tenim els ulls a quadres, estem perplexos davant la manca de resposta als nous temps per part de l'administració, perplexos davant la legislació educativa: LOE, LEC... Però estar perplexos no vol dir estar aturats. Per la nostra banda volem aportar el nostre granet de sorra, el nostre troçet de carbó a la caldera d'aquesta locomotora que volem en marxa. Cal pendre la iniciativa, no podem esperar més per transformar l'educació, per introduir l'Educació en Comunicació a l'aula.

Des de l'associació AulaMèdia us proposem alguns materials per implementar, ja! l'Educació en Comunicació (CinEscola, Cinema i Ciutadania o Darrere la pantalla); us proposem fòrums de debat i de formació com les Jornades ETC · Educació, Televisió i Cinema per debatre sobre com fer-ho, per debatre sobre l'analfabetisme mediàtic i com superar-lo. Perplexos, sí... però actius!

 
Francesc-Josep Deó
 


AulaMèdianúmeroarticle