Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
"La sospita"
Història d'una pel·lícula escolar
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu

Som el CEIP Heretats de L’Alcúdia, població d’onze mil habitants que pertany a la comarca de la Ribera Alta del Xúquer. El nostre col·legi consta de dues línies i l’ensenyament es fa en valencià.

A més a més de tot allò que normalment es fa als col·legis, hi ha establerts uns grups de treball que preparen activitats per a tot el col·legi, i que són: d’educació en valors, de foment lector, de pau i solidaritat, d’hort escolar i grup ecologista. Des de fa quatre cursos es pensà en la necessitat de que es buscara, classificara i arxivara tot el material audiovisual que estava dispers i incontrolat i que s’havia generat durant els vint anys de vida del col·legi: vídeos, fotos i diapositives. Per a dur a terme aquesta tasca s’assignà un mestre amb una dedicació de dues hores setmanals. En dos anys s’aconseguí l’objectiu i es plantegen de nous, com són l’edició d’un vídeo amb la vida de cada promoció de xiquets i xiquetes a l’escola, des d’infantil fins a sisè, elaboració de documentals amb les activitats dels diferents grups de treball, realització de cursets sobre la utilització de la càmera de vídeo i de fotos, col·laboració amb altres grups per a organitzar cineforums i finalment decidiren donar un pas més endavant: durant el curs 2004-05 intentaríem fer una pel·lícula.

Es tractava de que els alumnes experimentaren, dins les nostres possibilitats, el procés de la realització d’una pel·lícula, des de la confecció del guió fins a l’estrena. L’activitat l’adreçarem a l’alumnat de 5é i 6é doncs tenen més autonomia per anar pel poble a soles, donat que la pel·lícula es filmaria a l’escola però també fora d’ella.

El projecte
Només començaren les classes explicarem el projecte que anàvem a fer i, amés a més, també explicarem els diferents oficis que necessitaven per fer la pel·lícula. Després d’una setmana de reflexió els /les alumnes s’apuntaren en l’especialitat preferida. En total van ser 63 alumnes que a l’hora de la veritat es convertiren en 51.

I començarem. A principis d’octubre es va fer una reunió amb els guionistes per tal de fer la història; eren 8. Demanarem idees i històries que devien escriure en un foli. Quan presentaren les seues històries les llegirem i triaren la que més els hi agradà. Aquesta història es millorà entre tots i començaren a dividir la història en escenes; després es feren els diàlegs allà on calia. Un cop acabat aquest procés ja teníem el guió: ja teníem projecte de pel·lícula i el títol era “La sospita”. Acabava el primer trimestre.
 
"La sospita"

Sinopsi
Laia, una xiqueta d'onze anys, no assisteix a l'escola. Les amigues la fan de menys. No està a sa casa, la mestra no sap res d'ella. Un home misteriós passa per davant de la finestra d'una d'elles quan estan fent el deure. Les mira i elles, esglaiades, decideixen fer un pla amb l'ajut dels amics per tal d'averiguar on està Laia. Tothom pensa que hi és a la casa de l'home misteriós. Es preparen per a entrar a la casa. Al capdavall descobriran què és el que ha passat amb Laia.
 

Producció: CEIP Heretats
Amb la col·laboració de:
- Regidoria d'Educació de l'Ajuntament de L’Alcúdia
- AMPA CEIP Heretats

Després de Nadal cridarem les famílies dels alumnes i els hi informarem del projecte tot i demanant-los el permís per a que el seus fills i filles participaren en la pel·lícula. Immediatament ens reunirem amb els productors per a parlar de les tasques que havien de realitzar i per a estudiar el guió, escena per escena , per poder fer el pressupost. Després de l’estudi aplegaren a la conclusió de que la pel·lícula costaria al voltant de 200 €. Amb un guió, un pressupost i una sol·licitud en la mà anaren a buscar subvencions i col·laboracions. Aconseguiren de la regidora d’Educació de l’Ajuntament de L’Alcúdia: el saló d’actes de la Casa de la Cultura per a l’estrena, utilització dels equips de gravació de la Casa de la Cultura per a gravar part de la banda sonora en un CD, el permís per a utilitzar els carrers del poble i 120 €. L’AMPA del col·legi els dona 50 € i el col·legi va fer un préstec per a completar el que faltava. D’empreses locals aconseguiren materials necessaris per a la filmació.

Els càmeres, que eren 4, feren uns curset per a saber allò més elemental que calia, com són els tipus de plans, moviment i situació de la càmera i l’enquadrament. També es feren càrrec de la claqueta i de la vara del micròfon. El curset fou eminentment pràctic. El micro no era de molt bona qualitat i, a més a més es cansaven de dur la vara; al capdavall haguérem de d’utilitzar el micro de la càmera. Cal dir que la càmera emprada en el rodatge és la càmera del col·legi.

Si és que hi hagué un punt d’inflexió a partir del qual tothom va pensar de debò que la pel·lícula es faria, va ser el moment en el qual s’avisà a les maquilladores que havien de fer un curset amb una maquilladora professional de cine. El curs amb Raquel Coronado fou un èxit. Feren tres equips (20 alumnes en total) i també s’encarregaven de la perruqueria i el vestuari. Prepararem una fitxa per a cadascun dels actors i actrius amb el tipus de maquillatge, la roba i el tipus de pentinat que duria. Les fitxes estaven al maletí del maquillatge i, encara que les maquilladores foren diferents cada vegada, la fitxa les permetia saber que calia fer amb cada personatge.

Els actors i les actrius també tingueren un minicurset amb Empar Canet actriu professional i que molt gustosa accedí a donar consells i a contestar les seues preguntes. Es presentaren mes de 20 per a ser actors i actrius i necessitarem fer un casting per a seleccionar els 10 personatges infantils que feien falta. Va estar molt positiva la col·laboració del professorat, pares i mares que acceptaren fer papers a la pel·lícula.

El grup de percussió del col·legi dirigit per Susi Peiroten, la professora de música, prepararà, assajà i gravà cinc peces de les quals utilitzarem tres a la banda sonora. El grup d’efectes especials es dedicà a investigar com fer tot allò que els pertocava per a tenir-ho a punt per al rodatge. Al final del segon trimestre tinguerem Ana Ribes (directora) i Marina Ribes (directora artística) que s’adreçaren a tot l’equip. Deixaren molt clar el concepte de “racord” per a tots els participants. Cal dir que s’apuntaren dos alumnes per a fer de script i ajudant de direcció i que estigueren treballant des del segon trimestre, tot i coordinant els cursos i preparant el rodatge. El seu treball ha estat imprescindible.

El rodatge i l'estrena
Amb el tercer trimestre començà el rodatge. Teníem un tauler d’anuncis on estava la planificació mensual del rodatge i també les ordres de rodatge de cada sessió. El primer dia de rodatge fou molt emocionant. Després de 24 dies rodant a l’escola, als carrers, a les cases dels actors, a dues cases antigues, i després de molta anècdota, acabà la pel·lícula. Teníem quatre cintes d’una hora i s’havíem gastat 235,25 €.

Era el torn del muntatge, de l’edició digital. Quatre alumnes s’havien apuntat per a fer el muntatge. Calgué ensenyar-los la utilització del programa i quan ja s’ho manejaven be començarem a muntar amb l’ajudant de direcció que controlava les presses correctes tot i consultant el diari de rodatge. Va ser un procés llarg i costós. S’acabà el curs i faltava la música. Es per això que la posarem durant l’estiu. La pel·lícula te una durada de 56 minuts i li afegirem 6 minuts més del “Així es va fer”.

Férem l’estrena el dia 4 d’octubre. Els productors feren invitacions i cartes per a convidar a tots els col·laboradors i les col·laboradores, les repartiren a les famílies dels que havien participat en la pel·lícula i a l’alumnat. El dia de l’estrena cadascun dels grups que hi havia participat en la pel·lícula pujà a l’escenari i explicà quin havia estat el seu treball a la pel·lícula. Podem dir que el públic (422 espectadors) s’ho passà bé i ens aplaudí prou. En acabar demanarem als assistents la voluntat per a pagar els nostres deutes i comprar un micro millor per a propers projectes. Per últim ens resta la distribució: estem fent DVDs que ens demanen les famílies i que els productors s’encarreguen de facilitar.
 
J. M. Morató i Máñez
Coordinador del projecte
CEIP Heretats de L’Alcúdia