Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
Els àlbums il·lustrats
Lectura de la imatge amb infants de 3 anys
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
El CEIP Bufalà de Badalona, com a escola de nova creació el curs 2004-05, amb dos grups de nens i nenes de 3 anys es va proposar, des d'un inici, la incorporació en el seu projecte de centre de la lectura de la imatge.

Els motius foren diversos:
- Pensàvem que l'escola ha de donar resposta a les necessitats reals dels infants.
- L'allau d'imatges que els nens i nenes reben diàriament, davant les quals, la immensa majoria de vegades no poden adoptar un criteri de selecció, ens va fer pensar que, des de ben petits, calia que la institució escolar deixés entrar les imatges dins de l'aula, per afavorir estratègies naturals d'aprenentatge sobre aquest tema.

Es va programar, doncs, un seguit de contes per a ser explicats a partir d'imatges fixes il·luminades. Aquestes imatges ens permeten adequar el ritme narratiu a les necessitats d'observació dels infants. La mida gran (molt gran) i la llum els recapta molt especialment la seva atenció, i la visió col·lectiva permet de poder compartir opinions i construir el significat entre tots.

Per llegir la imatge es parteix del debat a l’aula. Mestra i nens aporten, compartint la responsabilitat de la narració, totes les idees que els vénen a partir de les imatges de l’àlbum seleccionat. Es valen de la informació que aporten les imatges i de la que aporta el text que la professora pot llegir si cal. 

La selecció dels contes va respondre a diferents criteris: als diferents moments evolutius a la classe de tres anys, als interessos de les criatures, al llenguatge de cada conte i, fins i tot, a la temàtica adequada a l'estació de l'any. Es va plantejar que els contes fossin, per ells mateixos, interessants.
 

Els contes treballats van ser els següents i en l'ordre que es mostra a continuació:

- En Leo i en Popi van a l'escola 
Helen Oxenbury  (1997) LÉO et POPI, 7 histoires de tous les jours. Bayard Jeunesse. 2003 Luçon França

- On s'amaga la Maisy?
Cousins, Lucy. 1999 Ed. Serres

- En Brunet recull castanyes
Bour, Danièle. 2003 Les trésors de Petit Ours Brun Bayard Jeunesse. Italie

- En Pol ja no fa servir l'orinal
Liesbet Slegers, 2003. Baula

- I si jo fos un bebé...
Eve Tharlet, 2000. Nord-Sud edizioni. Belgica 

- Caméléo
Chisato Tashiro. Editorial: Editions Nord-Sud 2003.
Podeu veure la portada a: didacticolite.com

- Hola menut
Harris, Robie, H 2001 Ed. Serres.

- Olívia
Ian Falconer. 2000. Seuil Jeunessa. Belgica

A partir dels continguts de cada conte, es van fer activitats corresponents a diferents tipus de llenguatge: plàstic, escrit, oral, corporal i musical. Aquests llenguatges responien a les tres àrees de coneixement de l'etapa d'educació infantil. Es comptava amb la col·laboració d’alumnes de pràctiques de la titulació d’Educació Infantil de la UAB que van ampliar el projecte i van concretar-ne la realització.

Cal destacar el debat que es va generar entorn de les imatges i la capacitat de relacionar les pròpies situacions amb les del conte. Per exemple: en el conte "En Pol ja no fa servir l'orinal" hi va haver un debat sobre l'ús dels bolquers per dormir. Qui els utilitzava en aquell moment ho negava, tot i que per la manera d'expressar-se es podia deduir que començava a prendre consciència de la situació.

En el conte de "Si jo fos un nadó..." es va parlar de conductes que cal abandonar a mesura que un creix: els menjars triturats, o dormir en el llit dels pares, o fer servir el xumet... Un dels nens va explicar que ja tenia previst, al mes de novembre, que per Reis els donaria el seu xumet a canvi de joguines.

Les alumnes de pràctiques van dur a terme el treball final de les seves pràctiques dins la programació de l’escola. Van escollir el conte del Camaleó i en van treballar els aspectes plàstics ja que el conte els posa com a tema principal. El debat que es va fer i les descobertes de mestres i infants van ser riques i precises lingüísticament parlant.

Com a conclusió cal dir que l'escola valora aquesta experiència molt positivament, tot i la complexitat que representa l'ús de maquinari, la selecció acurada dels materials i les reunions d'equip.  Ha representat aprenentatge per a tots, donat que les mestres participants han hagut de desenvolupar estratègies en la seva espontaneïtat verbal per fer que el treball oral dels infants els proporcionés una progressió cap al pensament abstracte. El debat s'ha incorporat a l'aula com a mètode de formació, i la imatge ha esdevingut un coneixement compartit sobre el qual tothom tenim alguna cosa a dir. El fet de poder mantenir un ritme narratiu adequat a les necessitats dels infants va ser cabdal per a instal·lar la comprensió de cada detall de les imatges. En nens i nenes de 3 anys es va aconseguir fluïdesa d’ús del llenguatge, desenvolupament d’estratègies de comprensió i la participació oral amb iniciativa.
 
M. Àngels
Campà i Noguer
CEIP Bufalà
CEIP Bufalà