Aprendre per ensenyar

AulaMèdia ha tancat el curs 2018-2019 organitzant unes Jornades per implementar l’Educació Mediàtica a les aules. Del dia 1 al 4 de juliol, al recinte Escola Industrial, s’ha obert un espai de reflexió i de debat amb l’objectiu d’entendre el nou paradigma comunicatiu i conèixer els recursos existents per oferir a l’alumnat els coneixements necessaris per extreure el màxim profit a la digitalització de la informació.

Durant aquests quatre dies, s’han organitzat conferències, taules d’experiències i tallers. Els tallers, impartits a la tarda, s’han dividit en temàtiques i una d’elles ha estat “Recursos d’Educació Mediàtica”, en aquests espais de diàleg i aprenentatge, els educadors i les educadores han compartir els seus coneixements per tal d’introduir l’alfabetització mediàtica a l’aula.

Durant les últimes dècades, hem vist néixer i créixer l’era de la informació, un fenomen de mediatització intensiva. La societat en el seu conjunt depèn dels mitjans de comunicació i de les TIC, per tant, la informació s’ha convertit en una eina de gran importància. Els ciutadans no rebem la formació necessària per apoderar-nos davant aquesta situació.

AulaMèdia ha organitzat aquestes jornades amb l’objectiu de posar en valor l’Educació Mediàtica, oferir als usuaris els coneixements necessaris i així, evitar els hàbits i usos nocius. A les aules, la falta d’una matèria concreta dificulta la ràpida incorporació d’aquests coneixements a l’escola, per aquesta raó, aquest tipus de formacions són de gran rellevància.

L’Educació Mediàtica juga un paper fonamental i transversal en el correcte desenvolupament de les capacitats dels i les alumnes. Els mitjans de comunicació i les TIC formen part de la vida del nostres jovent, però aquests no reben la formació necessària ni per detectar i afrontar de forma crítica els riscos als que estan esposats, ni per aprofitar les oportunitats que ofereixen.

És per aquesta raó per la que l’Educació Mediàtica vol entrar a les aules amb l’objectiu de formar l’alumnat, donar-los les eines per tal que entenguin el món i crear una ciutadania crítica, abanderada del desenvolupament i el canvi social.

Text: Irene Aguilar

Fotos: Gemma Monreal