El projecte educatiu del FIC-CAT

Des del seus inicis, el FIC-CAT Festival Internacional de Cinema en Català. Costa Daurada, ha defensat que el missatge audiovisual és una font de coneixements i de comunicació molt potent; que aquest missatge arriba directament a l’inconscient de les persones i crea en gran mesura l’imaginari dels més petits i, per tant, la seva concepció del món i la seva escala de valors.

L’alfabetització audiovisual passa per ensenyar els infants i els joves a interpretar el llenguatge de les pantalles. Si a més a més els alumnes aprenen a crear els seus propis muntatges audiovisuals, abordaran els visionats d’altres creacions (films, sèries, publicitat, informatius…) de manera diferent, i es podran enfrontar a qualsevol missatge amb més coneixements i amb un esperit molt més crític.

Amb aquest plantejament, i des de la 2a edició, el Festival està posant en valor i donant visibilitat als treballs fets pel professorat i per l’alumnat dels centres docents que creuen i veuen la necessitat d’aquesta alfabetització audiovisual i tecnològica, per tal que els nostres infants i joves puguin participar plenament en la societat i la cultura del segle XXI. D’aquesta manera va néixer la modalitat CENTRES EDUCATIUS del FIC-CAT, que incentiva la creació i projecta les produccions audiovisuals realitzades per totes les escoles i instituts dels Països Catalans que hi volen participar.

Els treballs presentats han d’haver estat elaborats pels i per les alumnes i/o amb la seva participació, i poden provenir de qualsevol centre públic, privat o concertat d’infantil, primària, secundària, batxillerat o cicles formatius. Han de ser realitzacions actuals, de qualsevol gènere i format (ficció, animació, documental, videoclip…), a títol individual o col·lectiu, i amb el vistiplau del centre i la responsabilitat d’un professor o professora que n’hagi fet el seguiment. La producció ha de tenir una durada màxima de 15’, en català, i cal haver-la inscrit al web en el període comprés entre octubre i març de cada curs escolar. El Festival té lloc, cada any, a la localitat de Roda de Berà la primera setmana del mes de juny.

A més, i des de la passada 11a edició, el Festival ha fet una passa més amb la voluntat d’esdevenir una plataforma que permeti la creació d’una xarxa col·laborativa i d’intercanvi entre el professorat que encara treballa, malauradament, de forma individual i poc generalitzada. En aquest sentit va organitzar una activitat paral·lela anomenada Trobada Professional de Professorat de Centres Educatius en què van participar els i les docents que tenien produccions seleccionades, així com les persones que treballen l’àmbit de la comunicació audiovisual a l’aula. La jornada va esdevenir un lloc i un espai de trobada i d’intercanvi d’experiències i materials, i on es van aclarir dubtes i metodologies i es va configurar una base logística per posar a l’abast de tots els centres les produccions realitzades. La Trobada també tindrà continuïtat.

Comitè organitzador del FIC-CAT