Dóna’m la teva mirada


Dóna’m la teva mirada és un documental pensat per explicar de manera didàctica els fonaments del llenguatge audiovisual. Un material innovador i en català, per ensenyar el llenguatge audiovisual des del punt de vista tècnic però també des del punt de vista de l’espectador.

La idea d’aquest projecte sorgeix de la constatació de la manca d’un material com aquest en català, tot i haver-hi un gran nombre d’estudiants de cinema al nostre país. Des d’AulaMèdia ja fa un parell d’anys que vam muntar el blog de llenguatge cinematogràfic per ajudar a cobrir aquesta mancança i ara volem fer un pas necessari més enllà amb aquest reportatge de referència que englobarà tots els aspectes del llenguatge audiovisual en un menú interactiu que el farà utilitzable per apartats solts o com un tot. D’aquesta manera, doncs, volem contribuir a fer possible estudiar cinema i televisió en català.

El títol parteix de la idea que quan ens asseiem davant una pantalla la nostra mirada deixa de ser nostra perquè passa a ser la mirada de la càmera: nosaltres només podem veure el que surt en pantalla i el que hi surt no ho hem decidit nosaltres, sinó la persona que dirigeix la càmera. Podem dir, doncs, que quan estem davant una pantalla, durant una estona li deixem la nostra mirada a la càmera i ella decideix què veiem.

El reportatge estarà dividit en set apartats que tracten els elements bàsics del llenguatge audiovisual: 1. Enquadrament, 2. Tipus de pla, 3. Moviments de càmera, 4. Punt de vista, 5. Muntatge, 6. Il·luminació i 7. So.