Jornades Educació, Televisió i Cinema (ETC) sobre Educació en Comunicació

Entre els dies 20 i 22 de gener es van celebrar les cinquenes jornades ETC d’Educació en Comunicació que organitza AulaMèdia. Aquestes Jornades s’han convertit en una trobada anual per a tot el professorat interessat en l’Educació en Comunicació, per reflexionar sobre la importància de l’alfabetització mediàtica de l’alumnat i la seva implementació a l’aula. També es va aprofi tat l’ocasió per presentar el material audiovisual sobre Educació en Comunicació que s’ha elaborat des d’AulaMèdia.

Les jornades ETC 2010 es van dividir en diverses sessions en les quals es va animar als participants a seguir les iniciatives d’educar comunicant, com per exemple utilitzant el cinema a les seves aules i aprofi tar-ne els nombrosos recursos pedagògics que ofereix. A més, Francesc-Josep Deó, coordinador d’AulaMèdia, va presentar l’últim treball audiovisual que han editat, amb la col·laboració d’Objectiu Comunicació, el tercer DVD de la col·lecció Darrere la pantalla, dedicat als dramàtics.

Cal que els alumnes produeixin perquè això desmitifi ca el mitjà i cal l’anàlisi crítica per analitzar els models ideològics, l’estructura econòmica dels mitjans i per generar opinió. Aquesta és la filosofi a dels organitzadors de la trobada i la tasca que AulaMèdia està duent a terme des de fa 9 anys. Des d’AulaMèdia es reclama una millora en Educació en Comunicació (EC), la qual encara no és present a totes les escoles i instituts de Catalunya. A més, l’EC no està normalitzada ni reconeguda i la desaparició del Servei de Mitjans Audiovisuals (SMAV) i del programa d’Innovació d’Educació en Comunicació Audiovisual (PECA) del Departament d’Educació ha deixat orfe al professorat que estava treballant en l’àmbit de l’EC. Els organitzadors de les jornades ETC reclamen el reconeixement institucional del treball que realitzen només unes desenes de professors en les aules, pel que fa a comunicació en educacióm, i que s’han retrobat un any més en les Jornades ETC 2010.

TIAC