Portada AulaMèdiaPortada AulaMèdia
Teleporqueria i capacitació comunicativa
Índex AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
EduCom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Editorials
Tempesta informativa a l'inici de curs! Res de nou... simplement algú amb pes mediàtic com és el Defensor del pueblo que posava d'actualitat la teleporqueria. En l'acte de presentació de l'informe anual del Defensor del pueblo, Enrique Múgica s'estirava els cabells qualificant la programació televisiva de "poc propicia per la sedimentació dels valors o de la informació" que els infants i joves reben en les aules. Encara més, considera que els joves creixen "farts d'imatges grolleres i de xafarderies inútils o abjectes".

El mateix Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), un mes abans, observava "amb preocupació " l'increment de la teleporqueria "especialment en les grans cadenes privades de difusió estatal". El comunicat del CAC afegia: "Més que l'efecte concret d'un determinat programa, considerat particularment, és l'efecte acumulatiu i la presència persistent i creixent en pantalla d'aquests espais allò que mou el Consell a reflexionar sobre el sentit d'aquests canvis en el mitjà televisiu i la seva repercussió sobre l'audiència."

Esperonats per aquesta situació els periodistes, a través de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), encoratja als professionals de la informació a la insubmissió, proposant-los que "es neguin a participar en programes que degraden la professió periodística i a la pròpia societat." La FeSP considera que la programació nocturna de les televisions privades i "algunes públiques", en emissió de tarda -amb clara referència a la programació del primer canal de TVE- ha arribat a un "nivell de degradació que supera tots el límits imaginables".

Els directius i programadors de televisió miraran capa una altra banda, en el millor dels casos sentiran, però no escoltaran. Algun directiu, més agosarat, des del seu despatx preguntarà: Però, que és la teleporqueria? Traurà una estadística del seu calaix i demostrarà que l'audiència sempre te raó.  De nit, un presentador ironitzarà sobre la teleporqueria, passarà fragments de declaracions d'exministres i diputats de la Chunta Aragonesista. Després farà un joc de paraules sobre la tele... sobre la porqueria i... passarà a un altre tema.

Mentre, seguirem esperant que algú es prengui seriosament la capacitació comunicativa de la ciutadania en general i dels més joves en particular. Una educació necessària si volem uns telespectadors més crítics davant la televisió.
 

 
Francesc-Josep Deó
Coordinador d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia
DOCUMENTS
- Comunicat del CAC sobre els espais de teleporqueria en la programació televisiva [18-8-2004]
- Informe anual 2003. Defensor del Pueblo -fragment- [22-9-2004]
- La FeSP denuncia la telebasura y exige un Estatuto del Periodista Profesional [26-9-2004]