Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
"Passa-ho"
o el poder de la petita pantalla
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Editorials
El passat 13 de març, dia de reflexió, es va produir una "revolta contrainformativa" en front les mentides i les manipulacions que el PP feia -des de alguns mitjans de comunicació com TVE o l'agencia EFE- sobre l'atemptat d'al-Qaida a Madrid. El PP en un intent desesperat de crear una corrent d'opinió favorable als seus interessos electorals, posà en marxa una política de desinformació que va durar fins la nit de dissabte. Va ser aleshores, quan Mariano Rajoy compareix davant dels mitjans, fent una de les intervencions que passaran a la història: Me llamo Mariano Rajoy, soy el vicepresidente del gobierno y candidato del Partido Popular. Quiero denunciar que hay gente manifestándose ante las sedes de mi partido. Criminalitza les manifestacions i obvia els rumors, que durant tot el dia van circular, sobre les pressions del govern a la Junta General Central perquè ajornes les eleccions. Per acabar d'adobar-ho TVE va substituir la pel·lícula programada, Shakespeare in Love, per el documental Asesinato en febrero sobre ETA.

Per contrarestar la manipulació i la retenció d'informació que es produeix en alguns mitjans de comunicació, és posen en marxa sistemes paral·lels d'informació. Com en altres ocasions -cas Prestige o la guerra d'Iraq- els correus electrònics i algunes pàgines webs serveixen per contrainformar. Però en aquesta ocasió els missatges de text a través del telèfon (SMS) van jugar un paper molt important, no tant sols en les convocatòries de les manifestacions davant les seus del PP, sinó com a mitjà de comunicació alternatiu.

Les característiques pròpies dels SMS com canal de comunicació unipersonal, es van posar al servei d'una gran xarxa descentralitzada d'emissors, al servei d'una "revolta contrainformativa". Els missatges, primer en forma de consigna convocant les concentracions i més tard en forma de "titulars", saltaven de mòbil a mòbil amb una progressió aritmètica. Es calcula que el dissabte va haver-hi un augment d'entre el 20 i el 30 per cent de SMS

El dissabte 13 de març es va demostrar el poder que "les pantalles" tenen sobre la nostra societat. Però a partir d'ara caldrà tenir en compte, al costat de la pantalla de televisió i la d'Internet, la més petita de totes: la pantalla del mòbil.

  Francesc-Josep Deó és coordinador d'AulaMèdia.
AulaMèdiaAulaMèdia