Portada AulaMèdia
Immigració, intolerància i conflicte
Mesquita NO!
Documentals

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
Mesquita NO! és un documental sobre el conflicte succeït a Santa Coloma de Gramenet entre els mesos d’octubre i novembre de 2004. La instal·lació d’un oratori musulmà als baixos d’un edifici d’habitatges, va desencadenar les protestes d’un grup de veïns que oficialment es queixaven perquè el local no complia les condicions mínimes per fer les funcions de centre de culte, però al carrer no deixaven d’insistir en el fet que amb la mesquita prop de casa seva, els seus pisos perdien valor.

Enmig del conflicte entre els veïns, l’Ajuntament i els musulmans; van intervenir diversos membres del centre d’acollida d’immigrants de la ciutat, que demanaven respecte als veïns per als qui estaven resant, i defensaven, al mateix temps, el dret constitucional a la llibertat de culte. Però les protestes dels veïns es van anar endurint amb manifestacions cada cop més sorolloses just davant l’oratori, fet que va provocar la intervenció passiva dels mossos d’esquadra.

Un cop tancat el conflicte, amb la reubicació de l’oratori en un descampat fora de Santa Coloma; Mesquita NO! és un document per al diàleg i la reflexió sobre els fets ocorreguts, sobre les causes i conseqüències d’un cas que no ha estat ni el primer ni l’últim d’aquest caire.

Diuen els creadors d’aquest film que "reflexionant sobre els fets, observem que no es tracta pas d’un fet aïllat: quan no és el tancament d’una mesquita, és una manifestació en contra de la massificació dels barris, o bé agressions i destrosses a locals d’algun col·lectiu immigrant. De tot això se’n pot dir convivència? Estem preparats com a societat per conviure amb persones d’altres cultures? Existeix una solució al problema? Tenim una Administració que busca aquesta solució? O únicament estem apagant un foc fins que el proper es torni a encendre?"

Mesquita NO! és un documental fet a ras de terra, a ras de carrer; on gairebé se sent l’olor de l’asfalt i dels seus protagonistes. Un document social elaborat amb un llenguatge viu, fresc i dinàmic; amb uns recursos fílmics àgils i innovadors. Es tracta d’un film per pensar, per suscitar immediatament la reflexió, el debat i el diàleg. Un material de clara aplicació didàctica a l’escola. 

Mesquita NO! és un toc dur i descarnat que va directe a la consciència de l’espectador per recordar-li que la immigració i la convivència entre cultures, són qüestions que aquí encara no hem començat a entendre, i menys a resoldre.
 

 
Mesquita NO!
Un documental d'Alberto Aranda i Guillermo Cruz. A Contraluz Films, 2005. Durada: 30'
A Contraluz Films
Premio Migraciones de Andalucía de la Junta de Andalucía (gener de 2006)
1r Premi Millor Documental a la 8a Mostra de Curtmetratges de Sagunt (abril 2005)
2n Premi Millor Documental al Festival Baumann de Terrassa (setembre 2005)