El Periódico, 27 de maig de 2004

EDUCACIÓ
Un manifest proposa ensenyar a "filtrar la informació"

Professors, periodistes i entitats de la societat civil, reunits en la Taula per l'Educació en Comunicació, van presentar ahir un manifest al Col·legi de Periodistes de Barcelona en què reclamen que el currículum escolar inclogui la "lectoescriptura comunicativa", és a dir, la capacitat d'interpretar de manera crítica els missatges dels mitjans i d'utilitzar les tecnologies de la informació de manera activa.
Aquesta proposta apel·la, segons va explicar Ramon Breu, membre de la Taula, a "la necessitat de saber analitzar i filtrar la informació, i no només de disposar d'ella, per poder ser lliures" en un món o els mitjans actuen com a principal agent socialitzador. Per portar -la a terme, la Taula demana que s'inclogui un taller setmanal a Primària i un crèdit variable d'un trimestre a Secundària. També reivindica una formació especialitzada del professorat, la figura de l'educomunicador a les escoles i consells educatius que promoguin aquest tipus de coneixements i habilitats des dels mitjans.
La Taula per l'Educació en Comunicació qualifica d'"insuficient" la resposta donada per la Conselleria d'Ensenyament, amb la qual es va reunir en la fase prèvia a l'elaboració del manifest. La Taula acusa Ensenyament de tenir una visió "massa tecnologista" de la formació, que prima la tècnica per sobre dels continguts.