Avui, 29 de gener de 2004

Periodistes i professors volen activar l'anàlisi dels mitjans entre escolars

La Trobada 2004 demana la creació "urgent" de comissions de control per implantar el llibre blanc

Ll. T.
Professors, periodistes i professionals d'altres àmbits relacionats amb l'educació es reuneixen avui i demà a Barcelona en la quarta edició de les Jornades de Reflexió sobre els Mitjans de Comunicació, organitzades per la revista digital AulaMèdia (www.aulamedia.org) sota el títol de Trobada 2004 d'educació en comunicació.
Aquesta trobada, que té lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, pretén centrar el debat en l'anàlisi crítica que els escolars fan -o haurien de poder fer- dels mitjans i la producció de missatges mediàtics, com a formes d'aproximació i desmitificació dels mitjans. Aquests seran els temes que centraran les dues taules rodones que tindran lloc al Col·legi i que comptaran amb la presència de representants dels àmbits professionals anteriorment esmentats.

Intercanvis i un manifest
Consultat per aquest diari, el coordinador d'AulaMèdia, Francesc-Josep Deó, ha explicat que la quarta edició d'aquestes jornades neix amb l'objectiu de ser un "intercanvi d'idees i propostes per fer realitat l'educació en comunicació", ja que "cal insistir en aquest camp".
Així mateix, va explicar que AulaMèdia, amb la col·laboració d'altres persones i entitats relacionades amb el tema, va engegar una iniciativa que ha culminat en l'elaboració d'un Manifest per l'educació en comunicació.
Aquest treball consta de deu punts i tracta temes com ara els programes de formació del professorat i d'assessorament, la dotació d'equipaments audiovisuals als centres docents, la incorporació de professionals del món de la comunicació al treball en els centres, l'establiment de convenis de col·laboració amb els mitjans i la millor utilització i aprofitament dels diversos recursos infraestructurals de comunicació ja existents arreu de Catalunya.
El Manifest per l'educació en comunicació, segons Deó, "segueix la línia marcada pel llibre blanc", presentat recentment pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), que és el "marc de referència en aquest àmbit". "El que hem pretès fer -afegeix Deó- és aprofundir en alguns aspectes que han quedat en el tinter".
En aquest sentit, a més, el coordinador d'AulaMèdia va afirmar que cal "crear urgentment comissions que controlin la implantació de les mesures que proposa el llibre blanc, sobretot en el camp de la divulgació". Deó, que va exigir la creació d'aquestes comissions a curt termini, va afirmar: "Estic convençut que des del CAC ja hi ha aquesta voluntat. Ara només cal esperar que el conseller d'Educació, Josep Bargalló, també la tingui".