Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
Trobada 2003. Mostra d'experiències
 "TVSC a l’escola". Una experiència
AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
“TVSC a l'escola” és un projecte de col·laboració de les escoles de Sant Cugat, Mira-sol, Valldoreix i La Floresta amb la Televisió local de Sant Cugat (TVSC). Es tracta d’un programa televisiu setmanal que presenten els mateixos infants de les diferents escoles que hi col·laboren i que es pot veure els caps de setmana després de l’informatiu local.

La idea d’apropar la televisió local a les escoles no és nova. Aquests últims anys han sorgit desenes d’experiències audiovisuals realitzades en l'educació primària i secundària. Tot i així, cada televisió local i cada centre converteix aquesta idea en una experiència única. En aquest cas, s’ha optat per realitzar una activitat d’integració que ofereix a l’alumnat de Primària la possibilitat de participar directament en la programació.

El seu objectiu és doble:

- Motivar els infants a transformar la manera de mirar la televisió activament per a fomentar el seu esperit crític.

Una forma de comprendre i ser crític davant el món comunicatiu és entrar en contacte directe amb els mitjans de comunicació, en el nostre cas la televisió local. Per això, volem comptar amb la participació directa dels infants en els continguts del programa “TVSC a l'escola”

- Convertir l’experiència en un mitjà comunicatiu per donar a conèixer les activitats que es realitzen en les diferents escoles.

Amb aquest objectiu volem contribuir a l’obertura de l’escola al seu entorn.

CEIP Pins del Vallès
Aquest projecte es va posar en marxa el setembre de 2002. Havent fet un estudi de mercat previ sobre els interessos i preferències dels infants i joves de la ciutat vam iniciar el procés de producció. Aquest consistia a posar-se en contacte amb totes les escoles de primària de Sant Cugat, tant públiques, concertades com privades, i convidar-les a participar-hi. Un cop vam tenir una llista de les escoles que participarien vam fer el treball de realització.

El procés que hem seguit fins ara ha estat el següent: 
Primerament, ens posem en contacte amb el centre 15 dies abans de la gravació per pactar el dia i l’hora de la gravació. A partir d’aleshores els/les mestres comencen a treballar amb els infants (tenen en tot moment el nostre suport respecte a la part de llenguatge audiovisual). La gravació té una durada d’entre 2 i 3 hores. Després, la televisió local s’encarrega de fer-ne l’edició i el muntatge. El grau de participació de cada escola es fa en funció de les seves possibilitats. Per tant, tenim escoles que el treball de guionització i redacció de l’Infoescola i el Kiuconte el duen a terme dins d’una àrea o d’altres que el treballen a les hores de pati.

El programa consta de tres parts: l’Infoescola, l’endevinalla o el sabies què? i el Kiuconte.
L’Infoescola és un espai on entre 2 i 4 alumnes informen sobre les activitats que s’han fet a l’escola. Les imatges que acompanyen el text les enregistra TVSC o la pròpia escola (vídeo, fotografia o dibuixos fets pels mateixos infants). Les escoles han rebut unes pautes de com es fa un guió i la notícia. En la segona part del programa, s’expliquen dues endevinalles o curiositats que els infants han estat treballat en alguna àrea.

El Kiuconte és un conte molt especial on apareix la mascota del programa que es diu Kiu. En Kiu és un personatge molt entremaliat que li agrada ficar-se per tot arreu on va. Però s’ho passa d’allò més bé introduint-se en tots els contes que expliquen els nens i les nenes d’arreu del món. No sabem de quin lloc prové en Kiu, només coneixem que va venir travessant Kiuel cel un dia d’estiu i és per això que té aquest color blau. Va saltar de núvol en núvol i va jugar amb els ocells que volaven fins arribar a una ciutat on molts nens i nenes cantaven, reien, corrien, saltaven, etc. i va decidir quedar-s’hi. La ciutat era Sant Cugat. Del lloc d’on ve en conserva, però, un tret molt característic que es reflecteix en el seu ull de colors: la sensibilitat davant els valors humans com la tolerància, l’amistat, l’altruisme, el respecte per la natura, etc.

Els contes que expliquen els infants tenen com a protagonista o personatge principal en Kiu i que, a més, ens acompanya en el marge inferior dret de la pantalla durant tot el programa. La realització del Kiuconte és molt variada, cada escola posa en marxa la seva creativitat fent una representació teatral, titelles, dibuixos entre altres.

Per acabar i respecte als objectius, cal dir que el projecte està dividit en diferents etapes – A) Conscienciació, B) Implantació i C) Avaluació -  i encara ens trobem en la primera.  Així doncs, el que ens agradaria aconseguir en aquest moment és “apropar la televisió local de Sant Cugat a l’escoles” i “que els infants prenguin consciència que la televisió no és un mitjà passiu sinó que es poden fer moltes coses educatives amb la seva participació.”

Encara queda molt per fer, però darrera aquesta feinada resta la satisfacció de poder apropar l’infant a la realitat on viu i fer-lo partícip d'aquesta.

 
Anna Blázquez
Anna Blázquez
és llicenciada en Pedagogia i estudiant del segon cicle de Comunicació Audiovisual. Membre de la redacció d'AulaMèdia.
AulaMèdia