AulaMèdia
AulaMèdia
Reflexions sobre la televisió


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
   
 
Reflexions a partir de les exposicions del MACBA:
Esteu a punt per a la televisió? 05/11/2010 - 25/04/2011
The Otolith Group, la Forma del pensament. 04/02/2011 - 29/05/2011

Darrerament ens arriben un munt de materials audiovisuals que ens permeten reflexionar sobre el món en que vivim, el món que ens agradaria viure i sobre els mateixos materials audiovisuals. No és cap novetat que ens qüestionem on anem i d'on venim i que qüestionem allò que és real i què és fictici partint de la nostra pròpia percepció. Darrerament, i amb això no segueixo una línia del temps en ordre cronològic, personatges de molt diversos àmbits: filòsofs, cineastes, artistes,  Plató o Aristòtil, Nietzsche, Proust, Le Corbussier, Jack Kirby, Godard, Pasolini, Warhol o William Turner, ens obliguen a qüestionar-nos com interpretem la realitat que ens envolta i la realitat que ens ha estat presentada sota el criteri d'algú altre.

Al MACBA, a partir de les seves mostres sobre la televisió i fent una mena de falsa retrospectiva de l'Otolith Group, ens conviden a ser els editors de la Història. Aquestes segueixen la línia de les últimes exposicions del Museu en les que més que l'artista, interessa la seva metodologia de treball i la investigació artística.  La multiplicitat i la transversalitat són eixos que articulen les exposicions i des del mateix moment en que decidim estructurar el nostre visionat d'una o una altra manera ens convertim en part actora del procés creatiu i de l'aprehensió de la realitat.

Les creacions audiovisuals formen part de la nostra vida i les captem amb uns mecanismes que tenim tan interioritzats, que poques vegades ens parem a analitzar-les amb una mirada crítica i prou allunyada d'elles com per poder trencar clixés o històries de la Història pre concebudes. Com a receptors hauríem de poder reflexionar sobre la relativitat de la nostra pròpia lectura, la que fem des del nostre prisma, i sobre la lectura que en fem a partir del prisma de l'emissor, que pot ser l'autor o simplement el transmissor de la realitat. Hem de ser conscients que la major part del temps per interpretar necessitem buscar un motiu que ens ancori en la Història, però que de maneres de representar la Història n'hi ha moltes. La dels vencedors, la del món globalitzat, però també la dels marginats, la dels països sense país, la dels mateixos oblidats de la Història.

Amb les creacions audiovisuals podem alterar el temps i l'espai, podem imaginar el desconegut, mostrar la nostra petita història, fer viatges en el temps a móns hipotètics, descobrir emocions, podem revisar la Història i a modus de collage insertar els nostres interessos, donar veu a aquell que no la té, fer palesa l'existència d'aquells a qui, per alguna raó, se'ls nega la mateixa existència. I tot això a partir de premisses basades en la intel·lectualitat, la qüestió estètica, la política, l'econòmica, l'adoctrinament, la ciència, l'humor, etc.

De fet, i com nosaltres juguem a reinterpretar les imatges passades que ens serveixen en diversos formats durant el recorregut de les exposicions, el futur podrà llegir el nostre present a través de les nostres creacions audiovisuals.

 
 Mercè Amat


AulaMèdiamarç 2011article