AulaMèdia
AulaMèdia
Educació en Comunicació: sí i sí


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
Índex
 

És com tornar quinze o vint anys enrere. Posem primera meitat dels últims anys noranta: ¿La comunicació audiovisual com a matèria transversal o la comunicació audiovisual com a assignatura curricular?

La meua resposta ara (i abans) és: sí i sí. O siga, a dia d'avui qui dubta que l'audiovisual en les seues múltiples manifestacions analògiques o digitals forma part de moltes assignatures? Que es pot analitzar publicitat en la classe de llengua? Que el cinema s'utilitza en la classe de música o d'història? Que la filosofia es pot explicar a partir de la programació televisiva? Això ja és cert en moltes aules, com també és cert que la principal font de documentació dels nostres alumnes ja no són els llibres. Els objectius principals de les esmentades assignatures no es refereixen, però, a l'aprenentatge audiovisual. És per això que el creixent ús multimèdia transversal no hauria d'excloure, en la meua opinió, l'altra possibilitat/necessitat: la introducció d'una assignatura  –d'un temps propi i continuat–  per a l'educació audiovisual. 

Ara fa un any el Parlament Europeu aprovà un informe en el qual proposava la introducció d'una assignatura anomenada "Educació mediàtica". Hi estic, entusiàsticament, d'acord. Fins i tot donaria per bona la denominació: educació mediàtica, tot i que no veig cap problema tampoc en dir "Educació en Comunicació" o, simplement, "Comunicació Audiovisual". En canvi, fa temps que em costa dir i escriure "alfabetització audiovisual" (tantes vegades que ho vaig escriure als anys noranta, precisament). Dir alfabetització focalitza excessivament l'atenció cap al llenguatge. Com bé diu el diccionari alfabetitzar és: "ensenyar a llegir i escriure".

Pel que fa al terme "Educació", m'interessen dues entrades:
a) Formar, ensenyar, instruir: per exemple, en el coneixement dels mecanismes de funcionament dels actuals mitjans audiovisuals, impossible d'abastar sense tenir en compte els components socioeconòmics, socioculturals i sociopolítics.

b) Exercitar els sentits, la sensibilitat, el gust: per exemple, en l'estudi del cinema i en l'experimentació com a creadors audiovisuals. O, com diria Susan Sontang: "aprendre a veure més, a oir més, a sentir més"... destreses inajornables en l'era de la (des)informació, de la comunicació mediada i de la proliferació de pantalles.

Sí: una assignatura d'Educació en Comunicació i de cultura audiovisual. Diré més: la nova assignatura INSTRUMENTAL de l'Ensenyament Públic del segle XXI. Escrit queda amb tant d'escepticisme com d'engrescador convenciment.
 
Pilar Alfonso Escuder


AulaMèdiamarç 2010article