AulaMèdia
AulaMèdia
Estan prohibits a l'aula...!


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
Índex
 

Estan prohibits a l'aula... però la majoria dels adolescents de 12 a 16 anys en tenen un! La presència dels mòbils a les mans dels adolescents és cada vegada més generalitzada, i a més, les recents dades de l’Agència Catalana del Consum confirmen una certa precocitat en la seva utilització: les dades situen el primer mòbil als 10 anys.

La febre de la telefonia mòbil en els adolescents fa temps que ha arribat, ara però l'abaratiment de la tecnologia, l'augment de les seves possibilitats tècniques (propietats gràfiques, memòria, capacitat, pantalles tàctils, etc.) fan encara més llaminers els nous models als ulls dels nois i de les noies.

Sembla que el primer mòbil arriba a les motxilles dels nostres adolescents fruit del control de les famílies per saber en tot moment on són i què fan, Ara bé, la generalització social del fet i els congressos mundials realitzats a Barcelona, i el seu impacte mediàtic, han ajudat a convertir la telefonia mòbil en una “moda” juvenil més (una “moda” que fa –en un 56, 6 % dels casos- canviar el terminal cada 2 anys).

Les dades de l’Agència Catalana del Consum o d’altres organismes confirmen un augment en la utilització de l’ordinador (navegació per Internet, comunicacions instantànies, jocs, etc.) però el telèfon mòbil s’està consolidant com “la pantalla petita” entre el jovent, com aquella pantalla que aglutina diferents serveis i possibilitats, que van des de missatges de veu fins a la televisió, passant per els SMS, fotos, vídeos, jocs, etc.

Malgrat totes aquestes possibilitats tècniques –i per tant, expressives- actualment els mòbils no deixen de ser un “gadget”, una joguina, en mans dels adolescents... però aquests aparells poden tenir altres utilitzacions? Si bé hi ha més d’un festival de creació audiovisual amb mòbil, podríem parlar d’una possible utilització didàctica d’aquesta tecnologia, tant present en la vida dels joves? 

La mateixa pregunta pot provocar, entre el professorat, una certa urticària o “telefòbia”, la mateixa reacció que fa alguns anys va provocar l’entrada d’altres tecnologies a l’aula. En el futur la telefonia mòbil serà una tecnologia educativa? El professorat veurà les possibilitats educatives que ofereixen els mòbils o seguirà associant-los només al lleure, lluny de l’aprenentatge? El temps dirà, de moment... estan prohibits a l'aula.

 
Francesc-Josep Deó


AulaMèdiamarç 2010article