AulaMèdia
AulaMèdia
Jornades ETC 2010:
producció audiovisual escolar 


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
 

La sessió de dijous de les Jornades ETC 2010 va començar amb la projecció de "Polígono" un reportatge de l'institut Marta Mata de Montornés del Vallès produit per l'alumnat de 3r d'ESO.“ El documental presenta la situació del barri de Montornès Nord, on des de fa dècades, s’ha anat concentrant la població immigrada. Les entrevistes a diferents veïns de diferents edats i orígens, volia donar a conèixer que la mala fama no és sempre justa i que la situació del barri i les males infraestructures no ajuden gaire a millorar el clima que es respira en aquesta zona.

Aprenentatge servei
Després Miguel Angel Baeta va presentar el projecte "taller d'animació" de l'IES Badalona 9. El projecte es desenvolupa en dues parts, la primera, al mateix institut, on es fan els tallers d’animació fent servir playmòbils. Els alumnes no només han de conèixer la tècnica de l’animació, sinó que, a més, han de construir una història, reflexionar sobre el que volen explicar, etc. El projecte de centre globalitza continguts i manté les matèries instrumentals. Els curts d’animació són avaluats com a projectes, on hi participen diferents àrees. La segona part, un cop han presentat el projecte i coneixen la tècnica, vol ser una experiència d’aprenentatge servei. Els mateixos alumnes passen a ser "monitors" d’animació per nens d’una escola de primària del mateix barri. La tasca es desenvolupa en una setmana, durant dues hores al dia. Els nois es traslladen a l’escola i ajuden a filmar un curtmetratge a partir de les tècniques que ja coneixen. Aquesta experiència va donar a conèixer el centre i com treballen.

Euclides TV: televisió escolar
Després van venir els responsables de EuclidesTV, Anna Rodón i Jordi Clusellas, acompanyats dels alumnes que hi han col·laborat com a presentadors, a presentar-nos el projecte que duen a terme des de ja fa temps en aquest institut de Pineda de Mar. Aquest és un projecte de centre, al qual fins i tot s’hi ha construït un petit plató. Actualment han arribat a un acord de col·laboració amb l’ajuntament, amb la televisió municipal i amb Ràdio Pineda, que els ajuda a la projecció exterior.

En el projecte hi participen alguns alumnes com a presentadors, però també d’altres com per exemple alguns del batxillerat artístic que han ajudat a fer els decorats. EuclidesTV cobreix les notícies de la zona i han arribat a acords amb altres escoles per cobrir altres indrets de la comarca. Actualment estan a punt d’iniciar una col·laboració amb Maresme digital, que els ha cedit un espai televisiu setmanal de 25 minuts, en el qual passaran un magazine que s’anomena Teràpia de Xok, amb diferents seccions fetes per diferents cursos de l’escola.

Ens van explicar que diferents departaments del centre col·laboren a EuclidesTV: des d’Educació Plàstica elaboren reportatges, reals o falsos, a partir d’un treball metòdic per fases; a Educació Musical elaboren videoclips per treballar la relació entre imatges i música; a Educació Física fan servir el vídeo per avaluar i millorar diferents balls; i a Anglès graven converses que simulen situacions quotidianes per millorar la pronúncia. Tot seguit els alumnes presentadors van explicar quines són les seves vivències: senten que han après moltes coses i reconeixen que ara miren la televisió d’una altra manera.
 
Maria Parra i Xavier Breil

Primera sessió
Jornades ETC 2010
Segona sessió
Jornades ETC 2010
Tercera sessió
Jornades ETC 2010


AulaMèdiagener 2010article