AulaMèdia
AulaMèdia
Jornades ETC 2010:
un punt de trobada i reflexió


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
 

Del 20 al 22 de gener passat es van realitzar, a l’edifici El Vagó del recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, les Jornades ETC 2010 · Educació, Televisió i Cinema; les cinquenes jornades d’Educació en Comunicació que organitza AulaMèdia. Aquestes Jornades s’han convertit en una trobada anual per a tot el professorat interessat en l’Educació en Comunicació, una oportunitat per “parar màquines” i reflexionar sobre la importància de l’alfabetització mediàtica de l’alumnat i la seva implementació a l’aula. També s’ha aprofitat l’ocasió per presentar el material audiovisual sobre Educació en Comunicació que s’ha elaborat des d’AulaMèdia.

Material didàctic
En la primera sessió, Ramon Breu, coordinador de Cinescola, va presentar el segon CD de la col·lecció Cinema i Ciutadania. Tal com va explicar, aquest és un material pensat a partir de la matèria d’Educació per a la ciutadania, però que en realitat es pot fer servir en altres matèries com Ciències Socials o Llengua. En el material de quart es treballen tres pel·lícules: An Inconvenient Truth, North CountryWag the dog.  Igual que a l’edició per a tercer d’ESO hi trobem apartats per al professorat i apartats per als alumnes, a banda de seccions com el Trípode de lectures, pensada per ampliar la feina i relacionar el cinema amb la literatura, o Visor, per a treballar el llenguatge audiovisual. Per tancar la seva intervenció, en Ramon va animar els assistents a utilitzar el cinema a les seves aules i aprofitar-ne els nombrosos recursos pedagògics que ofereix.

Seguidament va intervenir en Francesc-Josep Deó, coordinador d’AulaMèdia, que va presentar l’últim treball audiovisual que han editat, amb la col·laboració d’Objectiu Comunicació, el tercer DVD de la col·lecció Darrere la pantalla, que en aquest cas està dedicat als dramàtics. En primer lloc es va preguntar si era pertinent presentar materials sobre televisió quan alguns analistes parlen de “El canvi del comandament a distància al ratolí”, i va respondre amb l’últim estudi del Baròmetre de la comunicació i la cultura, que demostra que la televisió segueix sent el mitjà més consumit.

Cal, va concloure, seguir amb l’Educació en Comunicació, perquè hi ha nous llenguatges i perquè hi ha d’haver una ètica de la comunicació que no és possible sense entendre la ideologia de cada mitjà. A més, va parlar d’una crisi de continguts i del fet que la TDT està fent desaparèixer algunes televisions locals. Cal que els alumnes produeixin perquè això desmitifica el mitjà. I cal l’anàlisi crítica per analitzar els models ideològics, l’estructura econòmica dels mitjans i per generar opinió. Aquesta és la tasca que AulaMèdia porta a terme des de fa 9 anys. Un cop agraïda la col·laboració a tots els qui hi han participat, es va projectar el DVD, que ens mostra com és per dins el procés d’una telesèrie: producció, càstings, treball d’actors, guionistes, etc.
 

Xavier Breil

Primera sessió
Jornades ETC 2010
Segona sessió
Jornades ETC 2010
Tercera sessió
Jornades ETC 2010


AulaMèdiagener 2010article