Activitats 2008 Índex AulaMèdia


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
CinEscola
EduCom
Formació
DVDifusió
TVaula
"recerca"
Índex
 
editorial
 
editorial Perplexos, sí... però actiusFrancesc-Josep Deó – Fa setmanes tots els mitjans n'anaven plens: segons l'anuari "Societat catalana 2008" de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) la societat catalana se sent “perplexa”. Per als pessimistes -i a més, perplexos com jo- això no era cap notícia, vaja... que aquesta afirmació només ens sonava a déjà vie, l'estudi només ens confirmava la sensació. Una sensació que està instal·lada des de fa mesos en la majoria dels catalans i les catalanes. (De totes formes, fent un parèntesi, podríem dir que aquests estudis -com en general l'estadística- sempre confirmen el que prèviament volen demostrar).editorial


   
Un escenari educatiu per al cinema Ramon Breu – Una bona part dels exhibidors que directament i indirecta van liquidar les sales tradicionals i van apostar per les multisales (com a temple de l’oci d’un públic aculturitzat, poc exigent, de mentalitat adolescent, consumidors de crispetes, hamburgueses, begudes de cola i de pel·lícules d’efectes especials tot barrejat) no comptaven que aquest tipus de públic, per a qui es van crear aquests multicinemes, ara prefereix veure les pel·lícules en els seus ordinadors; mentre que un públic d’una mentalitat més madura, capaç de valorar millor la qualitat cinematogràfica, ha optat per convertir les sales d’estar de casa seva en petits espais per a l’exhibició..
 
   
El cinema, la televisió i les persones cegues Joan Heras i Neus Salvat – Molt sovint molta gent es sorprèn quan una persona cega diu que ha vist una pel·lícula o un programa de televisió. Dos elements poden explicar aquesta sorpresa: el mateix verb “veure” i el fet que es pugui gaudir d’uns productes que són essencialment –i que sovint es consideren exclusivament- visuals.

   
De l'optativitat a la marginalitat?Pilar Alfonso – Si el principal agent socialitzador dels xiquets i adolescents és en les darreres dècades la televisió, ¿pot l'escola pública del segle XXI tancar les portes al fenomen televisiu, a eixa altra escola a la qual també van els nostres xiquets i adolescents, la "televisió general bàsica"? Si el cinema ha estat el relat clau dels darrers cent anys, ¿pot l'escola pública del segle XXI escamotejar la formació cinematògrafica als seus alumnes?


   
Jornades ETC · Educació, Televisió i Cinema AulaMèdia – Per quart any consecutiu AulaMèdia organitza les jornades sobre Educació en Comunicació, aquesta vegada sota el títol Jornades ETC · Educació, Televisió i Cinema. Com en d'altres ocasions aquestes Jornades volen potenciar el debat sobre la importància de l'alfabetització mediàtica en el nostre temps. Al mateix temps, però, volem oferir als educadors i educadores eines i materials per concretar aquesta reflexió en l'àmbit audiovisual, especialment en el camp de l'Educació en televisió i en cinema.


DVD    
DVD Educació i pantalles AulaMèdia – Televisió, internet, videojocs, telèfons mòbils, podcasts, ipods, els entorns virtuals audiovisuals... són les noves pantalles que protagonitzen el dia a dia dels escolars, dels joves. Unes noves pantalles, però, que també porten discurs, ideologia; que transmeten valors i models de comportament, formes d’entendre i de situar-se en la societat. Sovint ens admirem de l’habilitat amb què els nens i nenes, els nois i noies fan servir uns enginys cada cop més sofisticats i complexos, però ens oblidem que no disposen d’un bagatge educatiu per aprendre a navegar pels oceans d’aquesta nova comunicació.
 


   
CinEscola. El cinema a l'aula AulaMèdia – "Volem fer que sigui possible veure pel·lícules en tota l'extensió de la paraula. Es tracta de lluitar per trencar amb l'hàbit d'empassar-se pel·lícules sense pensar-les, sense acostar-se tranquil·lament a elles i gaudir de les seves imatges i de les seves propostes visuals, de les seves idees i de les seves advertències. Dignificar, en una paraula, el fet de veure una pel·lícula. Deixar la passivitat, que habitualment s'atribueix a l'espectador i pensar la pel·lícula". Ramon Breu (Extret de la presentació del projecte, maig de 2004).

   
Cinema i Ciutadania AulaMèdia AulaMèdia. Educació en Comunicació, ha dissenyat uns materials de suport per al professorat que ha d'impartir la matèria Educació per la ciutadania a l'ESO. Els materials Cinema i Ciutadania proposen treballar aquesta àrea a través del cinema. Des d'AulaMèdia, pensem que és una oportunitat per integrar el cinema i l'Educació en Comunicació a les aules, una oportunitat que cal aprofitar en benefici de l'alumnat i del professorat.


AulaMèdia | Editorials | Entrevistes | Intro | Premsa | Ràdio | Televisió | Publicitat | Cinema
| CinEscola | EduCom | Formació | DVDifusió | TVaula | "recerca" | Índex | Redacció
AulaMèdia. Educació en Comunicació 
ISSN 1699-2245