AulaMèdia    Macedònia de TIC
AulaMèdia

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
Els passats 8 i 9 de setembre d'enguany es van celebrar a Amposta les IV Jornades sobre TIC, també anomenades “àtic 2a i el futur de la TV”. Aquest esdeveniment és fruit de la feina d'un any de l'associació Atictes (Amics i Amigues de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació), entitat que es dedica a alfabetitzar digitalment la societat de les Terres de l'Ebre i de més enllà. Les ”àtic 2a”, que aquest any s'han centrat en “un moviment que està prenent molta força a Internet: la televisió i les seves diferents opcions de futur”, s'iniciaren a les 9h30 de dissabte i la cloenda tingué lloc diumenge a les 21h30. Varen comptar amb un programa variat, copiós i sucós que només permetia descansar després dels tallers, a l'hora de dinar, i després de les xerrades, a la nit. El gust que ens va restar al paladar a la meva acompanyant i a mi, que ens dediquem a l'educació, va ser d'allò més curiós. Endavant, doncs, amb el menú: 

El banquet del dia 8 de setembre va deixar-nos força tipes. S'inicià amb uns tallers al matí que se centraren en les tecnologies que permeten produir i compartir continguts vídeo i àudio a través d'Internet. A la tarda es parlà de l'estat actual dels jocs per a GNU/Linux, es defensà la TV digital per IP, es presentà el projecte Edu3.cat i la TDT a Catalunya, i finalment es reflexionà sobre el rol del periodisme digital en els nous escenaris mediàtics i socials actuals. Quant al dia 9 de setembre, els àpats foren més variats. Per esmorzar, s'abordaren les utilitats de Second Life i es mostrà com es pot veure televisió per Internet. Per berenar, s'informà sobre la televisió d'alta definició, s'ensenyà el funcionament en directe i per Internet de Marcianos TV, es parlà de la televisió per telèfon mòbil, de la protecció de dades personals i, finalment, es tancaren les Jornades amb una reflexió sobre la web 2.0.

D'aquesta macedònia tan completa de fruites tecnològiques acabades de collir de la Xarxa en destacaria que el ritme dels tallers ens provocà a la meva acompanyant i a mi un lleuger empatx per l'engolida sobtada de massa informació, però també per l'excés d'atenció en les TIC i no prou en l'ús social i significatiu que es pot donar a la tecnologia. Per evitar aquesta sensació, hauria agraït una estona al final de cada sessió de matí o de tarda per al debat, la reflexió i la crítica, centrant l'atenció en els participants, situant-los en una posició menys passiva, allunyant-los de l'estil transmissiu que va predominar. A més, sobretot a les xerrades, es va parlar sovint de marques comercials, de consum, d'oci, de diversió, i potser no prou de com la tecnologia ha d'estar al servei de la societat, ajudant-la a canviar per millorar sense que, fascinada per la lluentor pròpia de la novetat i de la modernitat, es converteixi en una esclava de les TIC. D'altra banda, hem de dir que les ponències d'ordre institucional estaven molt poc condimentades. Insípida i poc consistent resultà la presentació del projecte desenvolupat per TV3 i pel Departament d'Educació, l'Edu3.cat, encara inoperant i amb una estructura poc útil, gairebé obsoleta, excessivament intervencionista i escassament atenta a les necessitats reals dels educadors, dels educands i de la societat. Quant a la introducció al meravellós món de l'apagada analògica a Catalunya, prevista pel 2010, el ponent presentà unes diapositives que incloïen un discurs tecnologista, triomfalista, etnocentrista i consumista. La cirereta del pastís la va constituir un fragment que deia literalment que la TDT “ordena i estructura el mercat de TV local, que es troba actualment en una situació caòtica i d'inseguretat jurídica", deixant entendre que les TV que infringeixen la llei amb llurs continguts i les que emeten sense autorització mereixen el mateix tracte, encara que llur funció social i els seus objectius i interessos divergeixin radicalment.

Per acabar dolçament, destacaré la xerrada sobre la protecció de dades personals, molt útil en els temps que corren i, finalment, la fruita més exòtica de les Jornades: la videoconferència des d'Iowa de David Domingo, jove periodista que fou força crític amb el seu gremi, reticent massa sovint ja no a la participació ciutadana, sinó a la col·laboració estreta i mútuament respectuosa de ciutadans i periodistes a l'hora de recollir i tractar la informació que ens proporciona la pròpia societat. Les seves paraules, tot i la distància, em semblaren molt properes i profitoses, alhora que força allunyades dels divertimenti en què van basar-se el programa-ponència en directe dels creadors de Marcianos TV i la xerrada sobre jocs. 

I no podem acabar sense parlar dels comensals d'aquest tiberi: des de participants que no paraven de xerrar als tallers, potser per la saturació i el cansament provocats per l'esforç de concentració necessari per entendre, integrar i digerir tota la informació rebuda en un lapse de temps segurament insuficient, fins a assistents a les xerrades poc actius, entre molts altres. Aquells que van mostrar-se més participatius proporcionalment van ser els que no hi eren físicament, i és que en unes Jornades com aquestes no hi podia faltar un públic present telemàticament, gràcies al canal de TV per Internet que es va habilitar i al xat que permetia la interacció dels participants virtuals. Segons els Atictes, hi havia uns “70 inscrits entre universitaris i professorat” -les “àtic 2a” estan reconegudes pel Departament d'Educació i algunes universitats-, però també “persones d'altres activitats econòmiques, procedents de [diferents racons dels Països Catalans]”. Per tant, no es pot negar que foren un èxit quant a l'assistència. A més, llur difusió no és menyspreable, perquè l'associació Atictes té consciència de la importància de la creació de xarxes socials, és oberta a tothom, compta amb una llista de correu i uns membres força actius, i a més enguany ha apostat, com ja hem dit, per gravar les Jornades en directe i difondre-les també en diferit per Internet. Suggeriments gastronòmics: ¿Les properes “àtic 2a” podrien incloure en el menú una reflexió sobre el que significa alfabetitzar digitalment i com es pot aconseguir? ¿Les TIC serveixen per agafar un plat precuinat del congelador i posar-lo al microones, o per preparar una bona paella col·lectiva? L'any que ve descobrim la sopa d'all! Si decidiu anar-hi, gaudiu de l'amabilitat, la simpatia i el savoir vivre dels ampostins, contempleu els arrossars i la fauna autòctona i tasteu la cuina ebrenca. Ja us en llepeu els bigotis?
 
Patrícia Agüera Pàmies
 
Coordinadora de
TransEducaMundi
TransEducaMundi