“Roda i Berà”

El Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) es celebra cada any a Roda de Berà o com dirien els geògrafs sabuts a «Roda i Berà», la seva denominació històrica. Un poble del Tarragonès, de poc més de 6.500 habitants, on un col·lectiu de persones folles pel cinema organitzen -aquest any 2020 ho faran a finals de setembre- un dels Festivals de referència a Catalunya: el FIC-CAT. Un esforç titànic per donar a conèixer el cinema en català… hauria de ser més fàcil fer un Festival de cinema en català a Catalunya.

De seguida que hi vam contactar vam sintonitzar ràpidament, vam estendre ponts de col·laboració que vam concretar. Va ser fàcil anar més enllà d’una simple col·laboració puntual i vam començar a pensar en algun projecte comú. Així, desprès d’un parell de pluges d’idees, desprès d’intercanviar propostes, vam decidir fer créixer la trobada de professorat de centres educatius que el 2018 i el 2019 havia organitzar el Festival.

La idea era consolidar i oferir al professorat interessat en el cinema, un encontre per la reflexió i el debat, per l’intercanvi d’experiències sobre produccions audiovisuals educatives. Sota aquests paràmetres va ser molt fàcil dissenyar l’encontre que amb el nom de Fòrum Cinema i Educació s’organitzarà a mitjan juny, sota l’aixopluc del FIC-CAT.

El Fòrum vol ser un espai on es parli de cinema i d’educació des de diferents mirades, des de diferents angles. En aquesta primera edició a més de visionar diferents experiències de produccions escolars tant de Primària com de Secundària, volem parlar de llenguatges audiovisuals, de crítica cinematogràfica; volem parlar amb professionals del cinema i també amb entitats que treballen l’educació audiovisual per saber el seu parer sobre com implementar el cinema a l’aula.

Realment dissenyar el Fòrum ha estat un plaer, sumar idees, crear espais, delimitar àmbits de debat i cercar la reflexió entre el cinema i l’educació, entre l’educació i el cinema. Si sou docents, reserveu-vos el divendres 12 i el dissabte 13 de juny i feu una escapada a «Roda i Berà», crec que valdrà la pena!

Francesc-Josep Deó