completa privacidad http://auip.org/cialis-generico.html Precio más bajo genérico y de píldoras de marca http://auip.org/comprar-kamagra.html Descuentos y bonificaciones http://auip.org/comprar-viagra-generico.html El servicio al cliente en todo el mundo

Industria electrònica

Molt poques multinacionals dominen gran part del mercat de mòbils, ordinadors i tauletes. Als països on majoritàriament se subcontracta la fabricació es treballa sense llibertat sindical real, amb jornades excessives, salaris de misèria, perills greus per a la salut i fins i tot treball forçós.

Les institucions públiques destinen gran part del seu pressupost a comprar equipament electrònic i tenen la possibilitat de contribuir a la millora de les condicions de treball a través de la contractació.

Mobile Social Congress


 

> VÍDEO

Explotació laboral, el preu real dels ordinadors barats. Setem Catalunya.


 

> ARTICLE

La mà dura que sosté els mòbils

Alba Trepat

Tristament ho sabem. Sabem que els nostres telèfons mòbils i altres aparells electrònics estan fets amb minerals de sang. En canvi potser no sabem que la continuació de la cadena de subministrament de l’electrònica està igualment plena de vulneracions dels drets humans.

A la Xina, el principal país exportador d’aparells electrònics del món, més de 5 milions de persones treballen a les fàbriques d’aquest sector. Foxconn, d’origen Taiwanès, és el major fabricant per contracte del món i dóna feina a gairebé un milió i mig de persones només a la Xina. Entre els principals clients de Foxconn hi ha Apple, Dell i Hewlett-Packard entre d’altres.

[Llegir més]

 


 

> DOSSIER

La indústria electrònica, en el punt de mira

Electronics Watch

La fabricació de productes del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ja no té una estructura integrada, sinó que s’ha convertit en un sistema de producció basat en l’externalització i l’especialització mitjançant xarxes complexes en què intervenen grans marques que pràcticament no disposen de plantes de fabricació pròpies. En canvi, aquestes marques subcontracten la producció a altres empreses i a petits i mitjans proveïdors de components ubicats a països que ofereixen mà d’obra barata.

En paral·lel al creixement del sector de les TIC i a l’augment de l’externalització de la producció a països amb baixos costos salarials, sindicats i organitzacions no governamentals han fet un seguiment de la situació dels drets humans i laborals del sector. Molts estudis de recerca han provocat que la societat centrés l’atenció en les greus vulneracions laborals.

[Llegir més. Dossier en PDF]

 


> TALLER

Què hi ha darrere dels mòbils?

Descripció del taller:
En aquesta proposta didàctica es condueix l’alumnat a la reflexió sobre les diferents fases de producció per les quals passa un producte electrònic -concretament un telèfon mòbil- abans d’arribar a les nostres mans: extracció de la matèria prima (coltan) a la República Democràtica del Congo (RDC), disseny i tècniques de consum massiu, vulneració de drets a les fàbriques, etc. El taller finalitza amb el visionat i posterior reflexió i debat del curtmetratge Llamada de atención! Consumismo y obsolescencia programada.

Objectius:
• Facilitar a l’alumnat dades per a la reflexió sobre les diverses causes generadores de pobresa i desigualtat.
• Desenvolupament de l’anàlisi crítica per part de l’alumnat.
• Donar a conèixer la cadena de producció de l’electrònica, especialment de telèfons mòbils i ordinadors portàtils, i la vulneració de drets humans i laborals que es cometen en aquest procés.

Destinatàries: alumnat de Secundària i Batxillerat.

Durada: entre 60 i 120 minuts.

Per a més informació podeu contactar amb:

SETEM Catalunya
catalunya@setem.org
Telèfon: 934 415 335

 


> INFO


Electronics Watch és una organització de supervisió independent que ajuda els compradors del sector públic a complir amb la seva responsabilitat de protegir els drets laborals dels treballadors i les treballadores en les seves cadenes globals de subministrament de l’electrònica de manera més eficaç i menys costosa que qualsevol únic comprador del sector públic podria aconseguir per si sol.

Electronics Watch


 

UNITATS

Post posterior
 • Un matí a la redacció

  umr

  Durant un matí hem tingut accés al departament d’informatius de TV3 per veure com es fa un TeleNotícies. Un matí a la redacció mostra tot el procés de realització d’un informatiu per a televisió, des de la reunió matinal on es comencen a perfilar quins temes tindran més pes fins al frenesí de darrera hora, quan el TN ja està en marxa i algunes de les informacions encara s’estan acabant d’elaborar.

  Si t'interessa aquest reportatge el pots descarregar aquí per 10 € [+]

 • El poder del mitjans

  epdmp

  Sis veus crítiques ens parlen sobre el poder mediàtic. Un documental d'AulaMèdia que reflexiona sobre la influència de les persones properes al poder en els mitjans de comunicació i el poder que tenen aquests mitjans sobre l'audiència. Qui té el poder? Com l'exerceix? El periodisme ha de servir el poder o qüestionar-lo? Aquestes són algunes de les preguntes que responen Anna Bonet, Gemma Garcia, Xavier Giró, Jesús Rodríguez, Joan Roura i Joan Manuel Tresserras.

  Si t'interessa aquest DVD emplena el formulari que trobaràs aquí, per una aportació de 15 €, t’enviarem a casa una còpia del DVD El Poder dels Mitjans. [+]

  També el pots descarregar aquí per 9.99 € [+]

 • Una mirada crítica

  Una mirada crítica. Un (des)enfoc crític sobre els mitjans de comunicació. Aquest DVD vol reflexionar sobre el periodisme i la seva funció social. El reportatge recull cinc mirades que ens ajuden a analitzar diferents aspectes que reflecteixen els mitjans de comunicació: el racisme, el masclisme, el classisme... El DVD també vol mostrar la situació del periodisme a casa nostra.

  Si t'interessa aquest DVD emplena el formulari que trobaràs aquí, per una aportació de 15 €, t’enviarem a casa una còpia del DVD Una mirada crítica. [+]

  Si vols el pots descarregar aquí per 9.99 € [+]

 • Dóna’m la teva mirada

  dltm0

  Dóna’m la teva mirada és un DVD didàctic que explica de manera senzilla i entretinguda els fonaments bàsics del llenguatge audiovisual per a qualsevol persona interessada a comprendre millor el que veu en una pantalla. Pensat per a qualsevol espectador interessat a entendre millor el que veu en una pantalla i especialment per a docents de diferents etapes i matèries, l’estructura del documental i l’organització del DVD han estat pensades per tal d’adaptar-se a les diferents matèries.

  Si t'interessa aquest DVD emplena el formulari que trobaràs aquí, per una aportació de 15 €, t’enviarem a casa una còpia del DVD Dóna'm la teva mirada. [+]

  També el pots descarregar aquí per 9.99 € [+]