completa privacidad http://auip.org/cialis-generico.html Precio más bajo genérico y de píldoras de marca http://auip.org/comprar-kamagra.html Descuentos y bonificaciones http://auip.org/comprar-viagra-generico.html El servicio al cliente en todo el mundo
 • ESCAC

  En el marc del Festival Internacional de Cine de Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest), que tindrà lloc del 23 al 30 d’abril de 2019, el Programa Cine Base de l’ESCAC celebrarà el seu primer festival de curtmetratges, dirigit a joves de Secundària, FP de Grau Mitjà i Batxillerat.

  L’objectiu del Festival és incentivar la creació i el talent de joves motivats per l’audiovisual, promovent l’interès de nous espectadors i públics fidels a la cinematografia.

  INSCRIPCIÓ

 • JORNADES

  Amb el títol Educació Mediàtica. MIRAR, PENSAR… ACTUAR! AulaMèdia organitza -de l’1 al 4 de juliol de 2019- les XII Jornades d’Educació en Comunicació.

  Si vols informació de les Jornades emplena el formulari que trobaràs AQUÍ i t’enviarem informació puntualment de les Jornades d’AulaMèdia.

  VOLS MÉS INFORMACIÓ?

 • Llenguatge audiovusal

  En el web EL LLENGUATGE AUDIOVISUAL hi trobareu alguns dels conceptes essencials del llenguatge audiovisual explicats amb exemples. Està pensat per a suport del professorat o estudiants que treballin el cinema i la televisió a l’aula o per a l’aprenentatge autodidacta. [+]

 • El Festival Internacional de Cinema en Català FIC-CAT dona visibilitat als treballs audiovisuals fets pel professorat i per l’alumnat dels centres docents que creuen i veuen la necessitat de l’alfabetització audiovisual i tecnològica.

  D’aquesta manera va néixer la modalitat CENTRES EDUCATIUS del FIC-CAT, que incentiva la creació i projecta les produccions audiovisuals realitzades per totes les escoles i instituts dels Països Catalans que hi volen participar.

  INSCRIPCIÓ CENTRES EDUCATIUS

 • El projecte eduCOM.info vol oferir al professorat, reflexions, recursos i experiències per facilitar la implementació de l'Educació en Comunicació a les aules. [+]
 • TEMES

 • AulaMèdia 2001-2011

 • Edicions anteriors

 • Contacte

  AulaMèdia - eduCOM
  Rambla de Catalunya, 10
  08007 - BARCELONA

  ISSN 1699-2245

 • Visites


L’univers de la Transmèdia

transpa

L’espai comunicatiu del relleu generacional

Què tenen en comú els tweets d’en Justin Bieber, una entrevista de ràdio de la Shakira, la disfressa de Superman i els cromos dels jugadors del Barça?

Tots els seguidors de la sèrie televisiva “El Ministerio del Tiempo” han conegut fets de la narració a partir de textos documentals, fòrums interactius, o imatges del rodatge. Els fans estan descobrint cada setmana, a la web oficial del programa, diversos vídeos suposadament enregistrats per algun dels protagonistes, que vol interrelacionar amb l’audiència afegint a les pel·lícules un discurs paral·lel, amablement intimista. Els telespectadors estan elaborant mentalment una realitat complexa a partir dels fragments informatius que els arriben des de canals i codis molt diversos. És l’univers de la Transmèdia.

La figura artística i humana d’en Justin Biber s’entén a partir de la suma del què fa, el què canta, el què escriu a les xarxes socials o el “merchandising” que ens ven la seva discogràfica. La identitat calidoscòpica de la Shakira es construeix des dels nombrosos entorns mediàtics i comercials que complementen la seva faceta musical. Les aventures de Superman i el seu impacte en l’imaginari col·lectiu només es pot entendre des de la reconstrucció personal que cada un de nosaltres ha fet del que ens arriba pels còmics, les pel·lícules i les infinites metàfores de la malaurada vida del seu actor més emblemàtic. El Barça… bé, personalment, encara estic intentant entendre què és, què representa i com es desenvolupa el món simbòlic i cultural que desplega la narració esportiva i econòmica d’aquest equip de futbol.

trans1

Algú podria dir que la Transmèdia ha existit sempre en la comunicació humana, des del moment que el llenguatge gestual, probablement anterior a l’oral, ha complementat de forma sistemàtica els missatges complexos e intencionats dels individus. Podria dir que les pintures rupestres, l’escriptura sobre qualsevol suport o els xiulets dels guerrers guanxes de la Gomera són mitjans de comunicació amb codi propi i audiència múltiple que donaven dimensió transmèdia a missatges molt anteriors a la invenció d’Internet. Que la ràdio i la televisió ja generava un discurs fragmentat, que prenia forma singular e intransferible amb la interpretació individual de les vivències de l’acte comunicatiu de cada espectador. Però la veritat és que mai, com ara, han existit tants canals, llenguatges, formats i espais narratius a l’abast de tothom. Mai abans hi havia hagut aquesta convergència extrema de totes les formes de comunicació explícites codificades, que transforma el text, la imatge, la paraula o l’enregistrament del moviment, en impulsos matemàticament discrets: en una tirallonga de zeros i uns. La complexitat comunicativa humana augmenta dia a dia, i promet incorporar vies per ara impensables. Entrem en el món de la Internet de les Coses, l’anàlisi visual de l’anomenat Big Data, i les projeccions hologràfiques fetes per implants i aparells integrats a la roba i els objectes quotidians. Les tecnologies de Realitat Augmentada s’encarregaran de traduir, automatitzar i fer invisible bona part de la informació comunicativa i de les metadades que generem col·lectivament, sovint de forma inconscient, en el rerefons dels canals visibles i explícits.

Hem entrat en una nova Era de comunicació Transmèdia, on les antigues habilitats comunicatives bàsiques (llegir, escriure, parlar i escoltar) són del tot insuficients. D’altre banda, la interacció, que va entrar formalment en el món acadèmic fa amb prou feines quinze anys, de la mà del Marc Comú de referència Europeu per a les Llengües s’ha sobredimensionat. És present arreu per l’ús les xarxes socials, les aplicacions de comunicació instantània dels mòbils, i la gestió que els prosumidors fan actualment de la seva identitat digital. La informació flueix en simultaneïtat discontínua, en diversos entorns. El coneixement es construeix conjuntament en xarxes superposades de diàlegs anonimatitzats, en debats virtuals sincrònics i asincrònics, i en plataformes multimodals, internacionalment globalitzades. Per entendre el món, les noves generacions necessitaran habilitats comunicatives híbrides per a completar la seva realitat vivencial. Hauran de desenvolupar competències integrades que els ajudin a fer una “lecto-transmèdia” de la “trans-literalitat” dinàmica i emergent que els arriba, fraccionada, en diferents llenguatges, idiomes i estructures espai-temporals.

trans2

L’escola quedarà obsoleta en breu, si els docents no incorporen aquesta mirada transversal i connectivista en una Pedagogia Sistèmica. Cal una didàctica comunicativa específica transmèdia, que permeti a l’alumne abordar la realitat neuronal integrada e integradora de la comunicació humana expandida. Ja no és suficient amb saber llegir i entendre. Cal incorporar als projectes de centre les iniciatives col·lectives més innovadores de l’educació formal i informal, per a desenvolupar la gestió selectiva de la informació, la co-creació de coneixement en xarxes virtuals i l’autoregulació voluntària de les emocions, per la comunicació i la convivència. Cal modelitzar dissenys de pensament creatiu (Design thinking) i seqüències cognitives de descoberta (Inquiring Minds), juntament amb les estratègies d’emprenedoria per la resolució de problemes (Problem Solving Entrepreneurship).

Aprendre a comunicar-se en la transmèdia demana estratègies que centrin el discurs, que focalitzin el missatge i que produeixin l’impacte desitjat. És el moment de canviar un sistema educatiu que fou eficaç en el seu moment, però que actualment amenaça l’eficiència comunicativa del relleu generacional.

Ens cal una altre escola! Qui s’hi apunta?

Neus Lorenzo i Galés

Post posterior
 • PROJECTE MÒBIL és un material didàctic (blog i DVD), presentat per AulaMèdia, per treballar i reflexionar sobre la tecnologia i l’impacte social i mediambiental de la telefonia mòbil.

 • DVD

  DOCUMENTAL · El Projecte Mòbil (el viatge) vol mostrar alguns dels problemes mediambientals, socials i laborals que es generen en la fabricació dels telèfons mòbils.

  Si t’interessa adquirir el DVD Projecte Mòbil (el viatge) emplena el formulari que trobaràs aquí, i per una aportació de 15 €, t’enviarem una còpia del DVD a casa. [+]

  Projeccions documental

 • Dóna’m la teva mirada

  dltm0

  Dóna’m la teva mirada és un DVD didàctic que explica de manera senzilla i entretinguda els fonaments bàsics del llenguatge audiovisual per a qualsevol persona interessada a comprendre millor el que veu en una pantalla. Pensat per a qualsevol espectador interessat a entendre millor el que veu en una pantalla i especialment per a docents de diferents etapes i matèries, l’estructura del documental i l’organització del DVD han estat pensades per tal d’adaptar-se a les diferents matèries.

  Si t'interessa aquest reportatge el pots descarregar aquí per 9.99 € [+]

 • Una mirada crítica

  Una mirada crítica. Un (des)enfoc crític sobre els mitjans de comunicació. Aquest DVD vol reflexionar sobre el periodisme i la seva funció social. El reportatge recull cinc mirades que ens ajuden a analitzar diferents aspectes que reflecteixen els mitjans de comunicació: el racisme, el masclisme, el classisme... El DVD també vol mostrar la situació del periodisme a casa nostra.

  Si t'interessa aquest DVD emplena el formulari que trobaràs aquí, per una aportació de 15 €, t’enviarem a casa una còpia del DVD Una mirada crítica. [+]

  Si vols el pots descarregar aquí per 9.99 € [+]

 • Un matí a la redacció

  umr

  Durant un matí hem tingut accés al departament d’informatius de TV3 per veure com es fa un TeleNotícies. Un matí a la redacció mostra tot el procés de realització d’un informatiu per a televisió, des de la reunió matinal on es comencen a perfilar quins temes tindran més pes fins al frenesí de darrera hora, quan el TN ja està en marxa i algunes de les informacions encara s’estan acabant d’elaborar.

  Si t'interessa aquest reportatge el pots descarregar aquí per 10 € [+]

 • El poder del mitjans

  epdmp

  Sis veus crítiques ens parlen sobre el poder mediàtic. Un documental d'AulaMèdia que reflexiona sobre la influència de les persones properes al poder en els mitjans de comunicació i el poder que tenen aquests mitjans sobre l'audiència. Qui té el poder? Com l'exerceix? El periodisme ha de servir el poder o qüestionar-lo? Aquestes són algunes de les preguntes que responen Anna Bonet, Gemma Garcia, Xavier Giró, Jesús Rodríguez, Joan Roura i Joan Manuel Tresserras.

  Si t'interessa aquest reportatge el pots descarregar aquí per 9.99 € [+]