completa privacidad http://auip.org/cialis-generico.html Precio más bajo genérico y de píldoras de marca http://auip.org/comprar-kamagra.html Descuentos y bonificaciones http://auip.org/comprar-viagra-generico.html El servicio al cliente en todo el mundo
 • PROJECTE MÒBIL és un material didàctic (blog i DVD), presentat per AulaMèdia, per treballar i reflexionar sobre la tecnologia i l’impacte social i mediambiental de la telefonia mòbil.

 • Llenguatge audiovusal

  En el web EL LLENGUATGE AUDIOVISUAL hi trobareu alguns dels conceptes essencials del llenguatge audiovisual explicats amb exemples. Està pensat per a suport del professorat o estudiants que treballin el cinema i la televisió a l’aula o per a l’aprenentatge autodidacta. [+]

 • Una ciutadania crítica

  Una ciutadania crítica és una seqüència didàctica creada per a treballar l’anàlisi dels mitjans de comunicació que us pot ser útil en diferents matèries i edats.

  Està organitzat en diferents unitats didàctiques que combinen explicacions de conceptes, activitats per fer amb els alumnes i explicacions sobre com fer aquestes activitats, i que tracten àmbits com la publicitat, els informatius, els videojocs o la manipulació de les imatges. [+]

 • El projecte eduCOM.info vol oferir al professorat, reflexions, recursos i experiències per facilitar la implementació de l'Educació en Comunicació a les aules. [+]
 • TEMES

 • AulaMèdia 2001-2011

 • Edicions anteriors

 • Contacte

  AulaMèdia - eduCOM
  Rambla de Catalunya, 10
  08007 - BARCELONA

  ISSN 1699-2245

 • Visites


La fotografia publicitària

La publicitat menteix? Si aquesta pregunta li fem a un publicista, la resposta és rotunda: no, en cap cas. És més, diuen, la publicitat enganyosa és il·legal i està perseguida. En tot cas, admeten, mostra la cara bonica de les coses i n’obvia les que no ho són tant, i en aquest afany de destacar els valors positius del producte, en alguns casos, potser s’exagera una mica. A partir d’aquí, qualsevol que llegeixi aquestes línies pot posar el seu matís entre l’extrem crític que diu que tot és mentida i el negacionisme de bona part del sector publicitari a qualsevol crítica. En el que segur que estem d’acord és en que l’objectiu col·lateral de la publicitat és seduir (el principal és incitar la compra) i per tant, qualsevol producte anunciat apareix sempre impecable i desitjable.

Veient la televisió, és fàcil adonar-se que un dels sectors que més publicitat contracta és la indústria de la cervesa. Hi ha molta competència entre les diferents marques i totes tenen un missatge diferenciat que les identifica, però tenen una cosa en comú, totes mostren el producte de la mateixa manera: l’ampolla hi apareix fresquíssima. A priori, que la publicitat mostri la cervesa d’aquesta manera no podem dir que sigui exagerat o poc creïble perquè a la majoria de gent que pren cervesa, li agrada ben fresca. Ara bé, si agafem una cervesa ben fresca de la nevera o congelador i la comparem amb la de qualsevol anunci, veurem que a la nostra ampolla, la distribució de les gotetes d’aigua i els trossets de gel és molt irregular. Per tant, la nostra cervesa és realment fresca però poc fotogènica i seductora.

publireferent

I com s’aconsegueix que els productes tinguin aquesta aparença tant perfecta? El primer que a molts ens ve al cap, és que tot es fabrica amb photoshop. Aquest tòpic, al que no li falta raó de ser, ens fa oblidar que abans d’arribar al retoc per ordinador, que existeix i molt, hi ha altres trucs més senzills per embellir les coses. I els fotògrafs experts en saben molt d’això, sobretot els especialitzats en fotografia de producte, com en Miquel Fernàndez, que al documental Darrere la pantalla: la publicitat ens va mostrar, pas a pas, com transformar una vulgar ampolla de cervesa en… la fotografia perfecta de la frescor.

publiesprai

És un procés molt lògic. El primer pas, com quan ens llevem al matí i ens rentem la cara per estar presentables, és netejar el producte. Aquest pas tant senzill ja millora l’aspecte de l’ampolla. Però el salt qualitatiu més destacat arriba amb el següent pas, la il·luminació. La llum ho canvia tot. Amb una bona il·luminació qualsevol objecte millora la seva presència. Fa uns anys, quan en Ronaldinho era l’estrella del Barça, va protagonitzar la campanya d’una marca de postres làctics i apareixia als diaris, bastant ben plantat per la fila que feia normalment, ensenyant el producte en qüestió. En aquell moment, vaig sentir diversos comentaris que atorgaven el mèrit de la bona presència del futbolista, que mai havia destacat per la seva bellesa, al bisturí del photoshop. Segur que n’hi havia, però simplement li havien pentinat aquella rebel cabellera, l’havien vestit bé i estava ben il·luminat. Per tant, amb accions senzilles, aconseguim que el producte sigui presentable però encara està lluny de ser perfecte.

publirefresc

El següent pas és el maquillatge. Primer un maquillatge natural, no electrònic. En el cas de l’ampolla de cervesa, primer hi posem un vernís transparent que ens servirà perquè les gotes d’aigua que polvoritzem per donar-hi l’aspecte de frescor que busquem, quedin fixades i no regalimin. Així queden unes gotes perfectes però per portar a l’extrem la sensació de frescor ens falta afegir-hi trossets de gel. Aquí topem amb un problema físic. Amb la calor que desprenen els focus, no podem posar-hi gel, es desfaria. Pel mateix motiu, els gelats que apareixen als anuncis, moltes vegades no són comestibles. Sabeu aquella escuma groga que es posa per aïllar els edificis? Doncs té la textura perfecta per semblar un deliciós gelat de vainilla. I en el cas del gel, fem servir una gelatina que ens dóna la mateixa aparença. Arribats a aquest punt, la cosa es complica. Comencem a fer diferents fotografies, sempre des del mateix lloc i amb el mateix enquadrament, afegint trossos d’aquest gel simulat.

publidisseny

I un cop fet això, ara sí, ha arribat l’hora de fer servir el software d’edició fotogràfica per combinar les diferents imatges. Amb aquesta eina podem composar la imatge al nostre gust, duplicant trossos de gel per poder-ne posar més, col·locar aquests bocins on més ens agradi,… Per acabar, només manquen els darrers retocs, repassar que no hi hagi cap impuresa a l’ampolla, esborrar digitalment les gotes d’aigua que han mullat la base, ajustar llum i color et voilà… Ja tenim una ampolla fresca que sembla dir-nos: beu-me!

Dídac Roger

 • Dóna’m la teva mirada

  dltm0

  Dóna’m la teva mirada és un DVD didàctic que explica de manera senzilla i entretinguda els fonaments bàsics del llenguatge audiovisual per a qualsevol persona interessada a comprendre millor el que veu en una pantalla. Pensat per a qualsevol espectador interessat a entendre millor el que veu en una pantalla i especialment per a docents de diferents etapes i matèries, l’estructura del documental i l’organització del DVD han estat pensades per tal d’adaptar-se a les diferents matèries.

  Si t’interessa adquirir aquest DVD el pots sol·licitar aquí per 18 €

 • DVD

  DOCUMENTAL · El Projecte Mòbil (el viatge) vol mostrar alguns dels problemes mediambientals, socials i laborals que es generen en la fabricació dels telèfons mòbils.

  Si t’interessa adquirir el DVD Projecte Mòbil (el viatge) emplena el formulari que trobaràs aquí, i per una aportació de 15 €, t’enviarem una còpia del DVD a casa. [+]

 • Una mirada crítica

  Una mirada crítica. Un (des)enfoc crític sobre els mitjans de comunicació. Aquest DVD vol reflexionar sobre el periodisme i la seva funció social. El reportatge recull cinc mirades que ens ajuden a analitzar diferents aspectes que reflecteixen els mitjans de comunicació: el racisme, el masclisme, el classisme... El DVD també vol mostrar la situació del periodisme a casa nostra.

  Si t'interessa aquest DVD emplena el formulari que trobaràs aquí, per una aportació de 15 €, t’enviarem a casa una còpia del DVD Una mirada crítica. [+]

  Si vols el pots descarregar aquí per 10 € [+]

 • El poder del mitjans

  epdmp

  Sis veus crítiques ens parlen sobre el poder mediàtic. Un documental d'AulaMèdia que reflexiona sobre la influència de les persones properes al poder en els mitjans de comunicació i el poder que tenen aquests mitjans sobre l'audiència. Qui té el poder? Com l'exerceix? El periodisme ha de servir el poder o qüestionar-lo? Aquestes són algunes de les preguntes que responen Anna Bonet, Gemma Garcia, Xavier Giró, Jesús Rodríguez, Joan Roura i Joan Manuel Tresserras.

  Si t'interessa aquest reportatge el pots descarregar aquí per 10 € [+]

 • Un matí a la redacció

  umr

  Durant un matí hem tingut accés al departament d’informatius de TV3 per veure com es fa un TeleNotícies. Un matí a la redacció mostra tot el procés de realització d’un informatiu per a televisió, des de la reunió matinal on es comencen a perfilar quins temes tindran més pes fins al frenesí de darrera hora, quan el TN ja està en marxa i algunes de les informacions encara s’estan acabant d’elaborar.

  Si t'interessa aquest reportatge el pots descarregar aquí per 10 € [+]