Mirar, escoltar… opinar!

AulaMèdia va tornar a convocar el dimecres 28 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona, el professorat interessat en Mitjans de Comunicació i Educació. En primer lloc, Xavier Breil va presentar Dídac Roger, col·laborador i realitzador de diferents materials audiovisuals d’AulaMèdia. Abans, però, va reafirmar la necessitat de mantenir el debat al voltant de l’ús dels mitjans de comunicació a l’escola i de pensar, opinar i analitzar davant de la pantalla, així com la importància que la càmera entri a l’escola com a instrument de creació i producció per part d’alumnes i mestres.

Dídac Roger va presentar la segona entrevista de la sèrie “1.000 Mirades” amb les opinions de José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. En el vídeo, el professor Pérez Tornero posa de manifest que cal un canvi d’estil a les nostres aules on la creació i la cooperació s’imposin a vells paradigmes i en què tenir consciencia mediàtica serà un simple raó de supervivència.

Abans de donar pas a la segona part de la vetllada, AulaMèdia ens va regalar un tast de la producció “Dóna’m la teva mirada” que es troba en període de postproducció. Els dos minuts visionats ens van perfilar una eina didàctica potent i necessària que molts estem esperant amb molta il·lusió.

Seguidament els convidats a la taula rodona van prendre el seu lloc a la tribuna. En primer lloc, Joana Gallego, professora de l’UAB va centrar el seu discurs en el Gènere i la Comunicació i en el tractament asimètric quantitativament i qualitativament de l’home i la dona als mitjans de comunicació. Alguns exemples serien les informacions esportives on només un 3 o 4 per cent són dedicats a les dones i, sovint, en el tractament de temes extraesportius. Pel que fa a l’economia, el percentatge es mou al voltant del 20 per cent. En l’aspecte qualitatiu, el balanç és encara pitjor ja que l’enfocament seria que l’home es mou en un món públic mentre que la dona ho fa en un món privat. Les dones són mostrades als mitjans com una excepció, com un fet excepcional. Seria com si els homes fossin el subjecte que actua i les dones com l’objecte que, senzillament, és, està.

En segon lloc va parlar Roger Palà, periodista que pertany al Grup Ramon Barnils i és un dels impulsors de Media.cat, web que fa un seguiment crític del mitjans de comunicació i que publica l’anuari “Els Silencis Mediatics” on es reflecteix aquesta critica vers la professió periodística. Roger Palà va assenyalar que els mitjans han perdut pes per marcar la interpretació dels fets i que la presència de la censura ha adquirit mètodes més subtils com pot ser la no inclusió d’una determinada noticia. Les pressions censuradores, a judici de Palà, es poden deure a pressions politiques, econòmiques, legals o, simplement i amb l’excusa de la crisi, en la precarització de les redaccions de diaris i altres mitjans. Sobre els temes tabú o els que més difícils accés tenen als mitjans, hi hauria en els referits als bancs o les grans empreses.

Finalment va tancar Beatriu Guarro, col·laboradora de SOS Racisme, que ens va parlar dels recursos lingüístics als mitjans de comunicació. El seu discurs va palesar el paper dels mitjans per la reproducció d’estereotips. Va deixar clar que la immediatesa dels mitjans no potser ser una excusa per esbiaixar la informació perquè es corre el perill d’interioritzar un discurs racista i estereotipat. Beatriu Guarro també va criticar els mitjans de comunicació que no donen veu als protagonistes reals de la noticia i que aquesta invisibilitat falseja clarament la realitat. Va il·lustrar els seus arguments amb uns exemples flagrants de com es posa la visual en els estereotips d’una forma social i moralment irresponsable ja que es realitza una clara contraposició entre Nosaltres i Ells. Per cloure, Beatriu Guarro va demanar als mitjans de comunicació la necessitat de mostrar unes “clàusules d’acció positiva” a les seves informacions.

Finalment es va obrir el sucós temps de preguntes i debat que va resultar molt enriquidor respecte de la temàtica tractada durant l’acte. D’aquesta manera es va cloure la taula rodona, tot esperant el retrobament en un altra xerrada en un temps no molt llunyà.

Text: Jaume Martín · Fotos: Martí Contijoch