completa privacidad http://auip.org/cialis-generico.html Precio más bajo genérico y de píldoras de marca http://auip.org/comprar-kamagra.html Descuentos y bonificaciones http://auip.org/comprar-viagra-generico.html El servicio al cliente en todo el mundo
 • MSC 2019

  El documental Projecte Mòbil (el viatge) obrirà la 4a edició del Mobile Social Congress, que es realitzarà el 26 i 27 de febrer de 2019 al Pati Manning a Barcelona. Entrada lliure. [+]

 • JORNADES

  Amb el títol Educació Mediàtica. MIRAR, PENSAR… ACTUAR! AulaMèdia organitza -de l’1 al 4 de juliol de 2019- les XII Jornades d’Educació en Comunicació.

  Si vols informació de les Jornades emplena el formulari que trobaràs AQUÍ i t’enviarem informació puntualment de les Jornades d’AulaMèdia.

  VOLS MÉS INFORMACIÓ?

 • Llenguatge audiovusal

  En el web EL LLENGUATGE AUDIOVISUAL hi trobareu alguns dels conceptes essencials del llenguatge audiovisual explicats amb exemples. Està pensat per a suport del professorat o estudiants que treballin el cinema i la televisió a l’aula o per a l’aprenentatge autodidacta. [+]

 • El Festival Internacional de Cinema en Català FIC-CAT dona visibilitat als treballs audiovisuals fets pel professorat i per l’alumnat dels centres docents que creuen i veuen la necessitat l’alfabetització audiovisual i tecnològica.

  D’aquesta manera va néixer la modalitat CENTRES EDUCATIUS del FIC-CAT, que incentiva la creació i projecta les produccions audiovisuals realitzades per totes les escoles i instituts dels Països Catalans que hi volen participar.

  INSCRIPCIÓ CENTRES EDUCATIUS

 • El projecte eduCOM.info vol oferir al professorat, reflexions, recursos i experiències per facilitar la implementació de l'Educació en Comunicació a les aules. [+]
 • TEMES

 • AulaMèdia 2001-2011

 • Edicions anteriors

 • Contacte

  AulaMèdia - eduCOM
  Rambla de Catalunya, 10
  08007 - BARCELONA

  ISSN 1699-2245

 • Visites


De cangurs, controls i mòbils

Quan, a primera hora del matí, vas obrir el diari i vas llegir el titular “La cangur la tenim a casa” vas pensar amb ella… però no, l’article no parlava d’ella, no parlava de la televisió, sinó dels germans grans i com aquests poden fer de cangurs als petits de la casa. Sempre penses malament! Però el teu primer pensament no anava tant mal encaminat, moltes vegades s’ha dit que la televisió és la cangur dels infants i dels joves.

S’ha vessat molta tinta sobre la infantesa i la televisió (sí, mai tant ben dit això de “vessar”). La majoria de vegades les opinions i els comentaris porten una càrrega moralista que només té en compte el sexe, la violència i l’impacte que té en la infància. Només es parla d’allò que en diuen… “valors”, però no d’educar en la descodificació dels missatges que mostren les pantalles.

Dies més tard en un diari digital, eldebat.cat, llegeixes que un informe, elaborat per investigadors de la Universitat Politècnica de València, proposa registrar l’edat del menor que utilitzi un mòbil. “Els operadors de telefonia mòbil haurien de verificar millor l’edat dels nens i joves quan accedeixen als serveis multimèdia, i una solució seria portar un registre amb l’any de naixement dels usuaris.”

– No m’ho puc creure! Dius en veu alta, mentre segueixes llegint l’article amb uns ulls com a plats.

“Els operadors podrien saber l’edat dels seus usuaris menors si els pares ho indiquessin quan els compren el mòbil i quedés registrat”. L’estudi també planteja classificar per edats els continguts dels mòbils, com es fa amb els videojocs.

Penses… Segur que aquesta és la solució? Pregunta retòrica, saps molt bé que no ho és.

Recordes que fa dos anys l’Agència Catalana del Consum constatava en un estudi que els adolescents cada cop són més precoços en la utilització del mòbil…. des dels 10 anys! Però, quants d’aquests estudis i informes proposen una educació mediàtica per afrontar els problemes derivats de la utilització de les pantalles –de totes les pantalles- per part dels infants? No seria aquesta la millor proposta per formar persones autònomes i crítiques en la utilització de les pantalles i del consum dels seus continguts?

En aquest cas –com en tants d’altres- no tota la responsabilitat la té l’escola, els pares i les mares també tenen molta part de responsabilitat quan posen una pantalla “en les mans” o “davant” d’un infant o d’un jove.

I penses, quina raó tenia Joan Fuster quan deia “Si tens un fill, ensenya’l a ser lliure. Encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua…”

Francesc-Josep Deó